Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Eduskunta Kauhajoella

Eduskunta Kauhajoella

04.12.2014

Leena Rauhala

Osallistuin kuluneena viikonloppuna eduskunnan Kauhajoelle siirtymisen 75-vuotisjuhlallisuuksiin. Muistotapahtumat alkoivat sunnuntai-iltana Kauhajoen kirkossa pidetyllä konsertilla. Oli koskettavaa kuulla veteraanikuoron ja muiden kauhajokelaisten esiintyjien laulua ja soittoa. Nämä yhdessä puheiden kanssa loivat herkän ja kunnioittavan tunnelman. Arvokkuutta juhlaan toi veteraanien läsnäolo sekä esiintyjinä että kunniavieraina. Yleisönä koimme jotakin siitä yhteenkuuluvuuden tunteesta, jonka lujittamina sodanaikainen eduskunta päätti maan tärkeistä asioista.

Talvisota syttyi 30.11.1939, ja seuraavana päivänä eduskunta oli jo siirtynyt Kauhajoelle. Muistojuhlassa 96-vuotias Esteri Koski-Lammi kertoi kokemuksistaan sodan alkaessa. Rehtori tuli kesken oppitunnin luokkaan ja kertoi sodan syttymisestä sekä eduskunnan tulosta Kauhajoelle. Esteri ilmoittautui ystävineen heti vapaaehtoiseksi väestösuojien varustamiseen, koska omien sanojensa mukaan he halusivat isänmaallisesti tehdä kaiken voitavansa. Kauhajokelaisten ystävällisyys näkyi myös siinä, että he avasivat kotinsa edustajien ja näiden perheiden asumiseen. Kysymys oli yhteisestä asiasta, vaikeassa tilanteessa näytettiin käytännössä sitä henkeä, että veljeä ei jätetä.

Kauhajoen juhlallisuudet avasivat sitä yhteishenkeä ja vahvaa kansallistunnetta, joka Suomessa 75 vuotta sitten vallitsi. Kodin, uskonnon ja isänmaan arvot antoivat valmiuden uhrauksiin ja sodan kohtaamiseen. Vierailu toi ymmärrystä nykyisenkin eduskunnan taustalla vaikuttavaan vahvaan historialliseen jatkumoon. Tämä ymmärrys antaa viisautta meidän aikamme päättäjille monien tärkeiden ja tulevaisuuteen tähtäävien päätösten tekemiseen.