Keskiviikko 29. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Narulla ei voi työntää

Narulla ei voi työntää

30.10.2014

Sauli Ahven­järvi

Äskettäin eduskunnassa pidetyssä seminaarissa eturivin talousoppineet pohtivat keinoja Suomen talouden kääntämiseksi kasvu-uralle. Joku ehdotti tilapäiseksi lääkkeeksi ronskia velkaelvytystä, mutta enemmistö oli sillä kannalla, että tärkeämpää on palkkamaltti, rakenneuudistusten jatkaminen ja joustavuuden lisääminen työmarkkinoilla. Itselleni jäi erityisesti mieleen huomautus Suomen taloutta vaivaavasta investointipulasta. Sen syihin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Kyllä markkinoilla rahaa on, jos vain löytyy hyviä investointikohteita. Niin, miksi Suomeen ei kannata investoida? Tätä sietää todellakin pohtia!

Keskusta on puheenjohtajansa suulla ehdottanut useiden miljardien eurojen kasvurahaston perustamista, jolla investoinnit pantaisiin liikkeelle. Ajatus kuulostaa hyvältä. Mutta auttaako se, jos investointien vähyys ei johdu rahan puutteesta? Jos ei löydy oikeasti tuottavia investointikohteita, julkinen raha aiheuttaa vain markkinahäiriöitä ja menee hukkaan. Tietenkin voidaan kysyä, onko järkeä pitää vaikkapa tuhansia korkeasti koulutettuja tietotekniikkainsinöörejä työttöminä? Sellaisen osaajajoukon työllistäminen voisi poikia uusia tuottavia innovaatioita ja kasvuyrityksiä.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että julkisen vallan pitää ennemmin huolehtia laadukkaasta koulutuksesta ja tutkimuksesta, joka tuottaa osaamispääomaa, uusia innovaatioita ja reaalista kilpailukykyä elinkeinoelämälle, kuin ryhtyä laajasti riskirahoittamaan ja omistamaan yrityksiä. Se rooli kuuluu markkinoille. Julkisen rahan pumppaaminen huonosta kilpailukyvystä kärsivään talouteen on samaa kuin yrittäisi käyttää narua työntämiseen. Ei toimi.