Keskiviikko 29. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Asialleen omistautuva antaa vahvan esimerkin

Asialleen omistautuva antaa vahvan esimerkin

12.12.2013

Laura Peuhkuri

Tänä itsenäisyyspäivänä levisi tieto Nelson Mandelan kuolemasta. Sen sijaan, että Mandelan kuolemaa olisi itketty hänen kotimaansa kaduilla, siellä laulettiin ja tanssittiin. Yhteen kokoontuneet kansalaiset iloitsivat vapaustaistelijan ja Etelä-Afrikan yhdistäneen presidentin elämästä. Nuoret aikuiset kertoivat kunnioittavansa tämän esimerkkiä ja haluavansa jatkaa työtä maansa puolesta roolimallinsa hengessä.

Mandelan elämä on esimerkki siitä, miten suuri vaikutus voi olla ihmisellä, joka omistautuu asialleen. Vilpittömyys ja valmius henkilökohtaisiin uhrauksiin yhdistävät vaikuttavimpia johtajia kautta historian. He näkevät vallitsevan todellisuuden, mutta eivät anna se lamaannuttaa toimintaa matkalla kohti ihannettaan. He luovat tulevaisuudenuskoa muihin.

Roolimallitkin ovat kuitenkin vain ihmisiä, joiden epäterve jalustalle nostaminen haittaa heidän sanomaansa. Todellinen johtaja luottaa ihmisiin ja saa heidät yrittämään parhaansa vapaasta tahdostaan.

Meillä suomalaisilla on täysi syy iloita vapaudesta ja rauhasta. Rauhan aikaa on jatkunut kolmen sukupolven verran. Suomi on noussut jaloilleen kovalla työllä ja hyvinvointivaltio on taannut tasa-arvoiset mahdollisuudet koulutukseen, työhön ja elintason kasvuun.

Maailman murroksessa on käynyt ilmeiseksi, että hyvinvoinnin jatkuminen ei ole itsestäänselvyys. Kansamme elää jo monissa todellisuuksissa.

Päättäjille on annettu vaikea ja vastuullinen tehtävä. Arkisen päätöksenteon puristuksessa meillä tulisi olla näky siitä mihin toimillamme pyrimme.

Mitä on se vapaus ja vastuu, jota suomalaisina kristillisdemokraatteina haluamme vaalia? Millaisia roolimalleja me seuraamme ja itse olemme?

KD:n 3. varapuheenjohtaja