Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Kilpa komission johtoon kiihtyy

Kilpa komission johtoon kiihtyy

12.12.2013

Sari Essayah

EU-.vaalien kiinnostavuuden lisäämiseksi poliittiset puolueet kehittivät ja parlamentti päätöslauselmallaan siunasi sopimuksen, jolla tuleva komission puheenjohtaja valittaisiin puolueiden asettamien ns. kärkiehdokkaiden joukosta, eniten meppipaikkoja saaneen puolueen riveistä.

Sosialistit ja demokraatit nimesivät jo parlamentin nykyisen puhemiehen saksalaisen Martin Schulzin omaksi ehdokkaakseen. Liberaalipuolueen ALDEN, johon Suomen Keskusta kuuluu, kärkiehdokkuudesta kilpailee Olli Rehn sekä ryhmän istuva puheenjohtaja, liittovaltiointoinen Guy Verhofstadt.  Vihreillä on menossa jäsenäänestys, ECR ei ehdokasta aseta ja oma EPP-puolueemme on halunnut lykätä päätöksen vasta vaalien alle maaliskuuhun. EPP:n niminähän on pyöritelty niin Kataista, Reinfeldia, Irlannin Kennyä, Luxembourgin Junkeria kuin nyt uusimpana sisämarkkinakomissaaria, ranskalaista Barnieriä. Lisäksi mukaan pitäisi saada myös naisehdokkaita.

Hyvä silti muistaa, että perussopimusten perusteella neuvosto edelleenkin nimittää komissaariehdokkaat jäsenmaista, joten missään ei vaadita tulevan komissaarin asettumista ehdolle vaaleihin, vaikka tällainen poliittinen sopimus on nyt olemassa.