Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Palestiinalaisalueiden kehitysapu tiukempaan valvontaan

Palestiinalaisalueiden kehitysapu tiukempaan valvontaan

05.12.2013

Peter Östman

Monet ovat viime aikoina ottaneet yhteyttä palestiinalaisalueille suunnatun kehitysavun käyttötarkoitusten selvittämisestä. On epäilyjä siitä, että Suomesta palestiinalaisalueille lähtevää rahaa olisi käytetty muun muassa oppikirjoihin, joissa lietsotaan väkivaltaa. Myös YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWA:n järjestämien kesäleirien aktiviteettien puolueettomuutta on epäilty.

Ilmiö ei ole ainutlaatuinen. Norjassa oli syntyä hallituskriisi, kun kävi ilmi, että Palestiinalaishallinto oli käyttänyt Norjan myöntämiä avustuksia maksaakseen Israelin vankiloissa tuomiotaan istuville palestiinalaisterroristeille palkkaa. Asiasta on keskusteltu myös Iso-Britanniassa.

Korruptionvastaisuus ja rauhan rakentaminen ovat olennainen osa kehitys- ja ulkopolitiikkaamme. Kun avustusta myönnetään konfliktialueelle, on läpinäkyvyys ja valvonta sitäkin tärkeämpää. Avustuksensaajalta on edellytettävä ihmisoikeuksiin sitoutumista. Kansalaisilla on oikeus vaatia, ettei Suomen kehitysapuvaroja käytetä väkivallan ja vastakkainasettelun lisäämiseen. Jätin asiasta kirjallisen kysymyksen kansanedustaja Leena Rauhalan kanssa.