Keskiviikko 29. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Anteeksi - me perustimme EU:n

Anteeksi - me perustimme EU:n

14.11.2013

Asmo Maanselkä

Tulisiko tällä sloganilla meille jytky eurovaaleissa? Ehkä ei. Eikä se pidä edes paikkaansa. Kristillinen Liitto perustettiin Paavo Päivänsalon kotona Helsingissä 6.5.1958 vuosi Rooman sopimuksen allekirjoituksesta, joka loi Euroopan Talousyhteisön. Emme voineet olla paikalla kun tätä hulluutta perustettiin. Aateveljemme olivat.

Toisen maailman sodan jälkeen Euroopan valtaapitäviksi nousivat kristillisdemokraattiset puolueet, joita johtivat unionin perustajat, pääministerit Robert Schuman Ranskasta, Alcide De Gasperi Italiasta ja Konrad Adenauer Saksasta. Tutkija Wolfram Kaiser väittää, että yhteinen ideologia auttoi vanhoja vihollisia pääsemään kansallisten intressien ylitse. Kaiser tuo ilmi, miten puolueiden eliitti tapasi toisiaan kuukausittain virallisissa ja epävirallisissa yhteyksissä jo 1940-luvulla. Tapaamisia ruvettiin kutsumaan Geneven piirin nimellä. Näissä kokouksissa sovittiin hiili- ja teräsyhteisön perustamisesta.

Kristillisdemokraatit eivät halunneet Euroopasta Ilmestyskirjan petoa, vaan uuden pyhän saksalaisroomalaisen valtakunnan kommunistista itää vastaan.

Useissa maissa koettiin syyllisyyttä fasismin suorittamista hirmuteoista ja pelättiin kommunismin levittäytymistä länteen. Fasismin jälkeen Eurooppa tarvitsi uuden hengen. Tämä henki tai maailmankatsomus oli kristinusko. On lohdullista huomata, ettei kristillisdemokratia ollut vastaisku 30-luvun jazzille ja tanssimusiikille tai sekularismille, vaan epäinhimillisyydelle, rasismille ja materialismille. Se selittää aatteen suosion sodan jälkeen.

Jos Unioni perustettiin katolisen sosiaalietiikan varaan ja läheisyysperiaatetta kunnioittaen, niin kauas on laiva satamastaan lipunut.

Lähdemme vaaleihin rakentavasti. Sama telakka, joka on laivan rakentanut, voi sen myös parhaiten korjata.

KD:n puoluesihteeri