Keskiviikko 29. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Tulevaisuus pöydälle

Tulevaisuus pöydälle

07.11.2013

Markus Kalmi

Torstaina eduskunnassa keskustellaan valtioneuvoston tulevaisuusselonteosta. Jo ennen käsittelyä on kuultu kriittisiä puheita siitä, että tulevaisuusselonteot laitetaan käsittelyn jälkeen pöytälaatikkoon, eikä niiden antia sisällytetä päätöksentekoon. Näistä selonteoista voi olla monta mieltä mutta silti on tärkeää, että tulevaisuudesta puhutaan.

Ihmiselle on luonteenomaista tarrautua kiinni nykyhetkeen ja erityisesti saavutetut edut ovat meille rakkaita. Muutokset pelottavat ja suhtautumisemme muuttuvaan maailmaan muistuttaa usein strutsin reaktiota uhkiin. Laitamme päämme puskaan, silmämme kiinni ja toivomme että kaikki menee hyvin.

Elämme keskellä suurta murroskautta. Teknologia kehittyy hurjaa vauhtia, talousjärjestelmämme horjuu ja vanhojen suurvaltojen asema heikkenee samalla kuin uudet nostavat päätään. Meidän pitää oppia näkemään ja kuulemaan uudella tavalla, jotta pystymme ymmärtämään missä mennään ja mihin olemme menossa. Mikäli tarraudumme kiinni nykyiseen, joudumme näkemään kuinka kaikki murenee ympärillämme. Vain sellainen toimija, joka kykenee uudistumaan ja kehittymään selviää muuttuvassa ympäristössä.