Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Muutosjohtajuus vaatii asioihin tarttumista

Muutosjohtajuus vaatii asioihin tarttumista

31.10.2013

Teuvo V. Riikonen

Puoluejohto ja puoluehallitus miettivät seminaarissaan strategiaa ja sen painopistealueita. Paikalla oli myös yrityksiä konsultoiva Tapani Sopanen, joka railakkaasti arvioi puolueemme heikkouksia ja vahvuuksia. Sen pohjalta saimme hyvän keskustelun aikaan.

Yhtenä ongelmana näimme porukan eripuraisuuden Liian usein eri tasoilla olemme liian moneen suuntaan meneviä, emmekä katso samaan suuntaan. Olemme välillä kuin kapallinen kirppuja.

Toinen ongelma, että liian usein menemme median tarjoamaan koukkuun, jossa meistä halutaan antaa vain yksipuolinen EI-kuva. Median kanssa kannattaa pyrkiä pärjäämään, mutta kaikkiin typeriin kysymyksiin ei kannata myydä koko tuotetta.

Kolmas asia on väärä kuva puolueemme asiantuntijuudesta. Joukoissamme on paljon eri alojen ammattilaisia ja asiantuntijoita, joita tulisi käyttää enemmän. Mutta meidän ei kannata myöskään esiintyä kaikkien alojen asiantuntijoina, vaan keskittyä niihin, jotka todella osaamme.

Media kyllä kuuntelee ja käyttää asiantuntijoita.

Neljäs asia on muutosjohtajuuteen liittyvä ongelma. Se merkitsee sitä, että loputtomiin voimme pitää puheita, analysoida, puhua ryhmissä, tehdä raportteja ja käydä keskustelua, mitä pitäisi tehdä. Mutta jossakin vaiheessa työnkuvat pitää selkeyttää, tehtäviin tarttua ja asioita alkaa muuttaa.

Muutosjohtajuus vaatii asioihin tarttumista. Ensin on tunnustettava tosiasiat, sitten tehdä niistä johtopäätökset ja sitten keskittyä oleelliseen.

Huono kannatus vaatii muutosta kaikilla tasoilla ja oleelliseen keskittyminen on sitä, että olemme poliittinen puolue ja toimija, joka pelaa ensisijaisesti politiikan pelisäännöillä.

KD:n 2. varapuheenjohtaja