Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Haastavia tehtäviä ministerillä

Haastavia tehtäviä ministerillä

17.10.2013

Jouko Jääskeläinen

Kehityspolitiikasta ja omistajaohjauksesta vastaava uusi vastuunkantaja lienee jo nimetty tätä luettaessa. Tehtävä on haasteellinen ja herkkä kritiikille.

Suomalaisen kehityspolitiikan yleisen auttamisen periaatteen lähes kaikki hyväksyvät. Toiset kysyvät meneekö apu perille. Heillä ei ehkä ole tietoa kaikesta valvonnasta. Ehkä tarkoitetaankin sitä, auttaako kaikki apu pysyvästi. Pitkäjänteisyys ja tulosten seuranta auttavat asiaa. Aina siihen ei ole resursseja.

Tärkeä on kysymys rahasta. Olemme luvanneet 0,7 prosenttia BKT:stä, mitä emme näytä tavoittavan pitkään aikaan. Kolmas keskustelunaihe liittyy siihen, missä autetaan. Yleensä poikkeustilanteessakin apu on tehokkaina ja vaikuttavinta lähellä kriisitilannetta. Tällöin puhutaan humanitäärisestä avusta. Joskus tilanteet luisuvat siten käsistä, että autettavia pitää tuoda meillekin. Virallinen vastuu siirtyy muille ministereille.

Valtionyhtiöiden omistajaohjaus onkin sitten oma lukunsa. Miten voidaan turvata viralliset tavoitteet sekä toiveet: osakeyhtiöiden itsenäinen päätösvalta ja yritysten kestävä taloudellinen tulos sekä työntekijöiden hyvä asema ja ekologiset ulottuvuudet? Haastava kombinaatio, tuo kaikki yhdessä ja yhtä aikaa.