Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Säästäminen vaarantaa terveytesi?

Säästäminen vaarantaa terveytesi?

13.12.2012

Sari Mäkimattila

Julkisen terveydenhuollon menoja voidaan leikata monin tavoin, kuten nopeuttamalla sairaalasta kotiuttamista tai lisäämällä kansalaisten omavastuuta palveluista ja lääkkeistä. Suomi sijoittuu julkisen terveydenhuollon menovertailussa Euroopan keskikaartiin 8,9 prosentilla BKT:stä maksamalla 2504 Eur/kansalainen.

Säästökohde 1, vanhuspalvelut: Pahan päivän varalle säästäneitä vanhuksia ovat virkamiehet kehottaneet tyhjentämään sukanvartensa, panttaamaan asuntonsa ja ostamaan itse tarvitsemansa palvelut yksityisiltä palveluntarjoajilta. Kunnille jäisi siten enemmän varoja tuottaa lakisääteiset peruspalvelut varattomille.

Järkevää ja demokraattistakin - mutta tämä saattaa houkutella markkinoille lisää epäisänmaallisia koijareita jotka tarjoavat kalliita palveluita katteettomin lupauksin hoidon laadusta. Voitot siirtyvät veroparatiiseihin. Kun kansalaisen varat loppuvat, osoitetaan ovea verovaroin kustannettuun ”vaivaistaloon”.

Kompromissi voisi olla palvelujen ostaminen paikallisilta yksityisyrittäjiltä tiiviissä yhteistyössä kunnan kanssa, mahdollisesti verohelpotuksin. Tarvitsemme kunnissa pitkänäköistä panostusta ja luottamusta työllistäviin lähipalvelujen tuottajiin.

Säästökohde 2, lääkehoito: Viitehintajärjestelmän ulkopuolella oleville lääkkeille on määrätty viiden prosentin pakkoalennus 1.2.2013 alkaen. Edellinen leikkaus toteutettiin 2006. Lääkeyritykset eivät voi tuoda lääkkeitä Suomeen Euroopan talousalueen hintoja halvemmalla. Hinnanalennukset ovat johtaneet tänä vuonna jo 117 lääkkeen irrottamiseen KELA-korvauksen piiristä ja lisää on odotettavissa. Kansalaisten lääkehuolto eriarvoistuu: omalla rahalla tai vakuutuksella saa uusimpia ja parhaimpia lääkkeitä, kun taas KELA korvaa vain halvimpia lääkkeitä.

KELA-korvaukset tulisi ajanmukaistaa niin, että lääkkeet tulevat kaikkien saataville varallisuudesta riippumatta.

KD:n 3. varapuheenjohtaja