Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » EU:n tulevaisuus valinkauhassa

EU:n tulevaisuus valinkauhassa

13.12.2012

Sari Palm

Eurooppa-neuvosto kokoontuu juuri nyt perimmäisten kysymysten äärelle. Agendalla ovat maanosamme suuntaviivat. Suunnitelmat Euroopan yhteisestä velanpurkurahastosta, yhteisestä valtiovarainministeristä ja suuremmasta yhteisestä budjetista ovat askelmerkkejä kohti liittovaltiota.

Puolueemme ei ole missään vaiheessa kannattanut liittovaltiokehitystä. Olemme korostaneet, ettei EU:n toimintakyvyn vahvistaminen saa tapahtua valtioiden itsenäisen toimivallan kustannuksella.

EU sai rauhan Nobelin. Palkinto luovutettiin Euroopan unionille rauhan, sovun, demokratian ja ihmisoikeuksien edistämisestä Euroopassa. Saavutukset ovat ilmeiset, kun katsoo Euroopan sotaisaa historiaa ja toisaalta kehitystä maailmansotien jälkeen.

EU on palkintonsa ansainnut. Arvoja, joiden puolesta Eurooppa on taistellut viime vuosikymmenet, voi jokainen kannattaa. Tiivistyvä liittovaltio ei automaattisesti edistä yhtenäistä Eurooppaa. Pahimmillaan liittovaltiokehitys voi jopa murentaa yhdessä saavutetun. Valta erkaantuu kansalaisista, päätöksenteon läheisyysperiaate ja kansallisten erityispiirteiden tunnistaminen heikkenevät. Olemmeko valmiit vastuuseen tästä kehityssuunnasta?