Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Eväitä luottamuspaikoille

Eväitä luottamuspaikoille

22.11.2012

Marika Visakorpi

300 KD-valtuutettua ja toivottavasti monta muutakin ehdolla ollutta on starttaamassa kohti uusia luottamustehtäviä. Harvassa toimielimessä tulee kuitenkaan olemaan yhtä useampaa KD-edustajaa, mikä asettaa omat haasteensa tehtävän hoidolle. Toisaalta yksikin uskottavasti ja vakuuttavasti toimiva henkilö voi vaikuttaa paljon. 

Tältä kannalta haluaisinkin nostaa esille kaksi tärkeää elementtiä: yhteistyökyvyn ja argumentointitaidon.

Yhteistyökyky on toisten näkemysten kuuntelemista ja kannattamista silloin kun ne sopivat myös omiin ajatuksiin/arvoihin ja ryhmän tavoitteisiin. Omasta esityksestä voi kannattaa jutella muiden kanssa jo ennen kokousta, jotta asia ei tule yllätyksenä. Joskus on myös haettava kompromisseja, jos tavoiteltu lopputulos ei ole sellaisenaan saavutettavissa. On hyvä myös muistaa, että yksikin edustaja voi olla tärkeässä vaa’ankieliasemassa toimielimessä. Näin on tapahtunut esimerkiksi kotikaupungissani Jyväskylässä useita kertoja. 

Amerikkalaisesta poliittisesta kulttuurista voisimme ottaa esimerkkiä argumentointitaidoista. Jotta saisimme muutkin vakuuttuneeksi tärkeänä pitämästämme asiasta, edellyttää se kykyä argumentoida. Hyvä puheenvuoro on asiantuntijoiden mukaan ytimekäs sisältäen vain muutaman pääkohdan ja niiden perustelut sekä ottaa kantaa myös ennakoitaviin vastaväitteisiin ja sisältää jonkun esimerkin.

Haitaksi ei ole sekään, jos puheenvuoro vetoaa tunteisiin. Moni hyvä puhe on puolestaan pilattu liialla pituudella. Albert Einstein onkin todennut oivallisesti: ”Jos et osaa kertoa asiaa yksinkertaisesti, et ymmärrä sitä tarpeeksi hyvin.”

Näitä taitoja harjoittelemalla ja asioihin perehtymällä voimme saada paljon aikaan!  

KD Naisten puheenjohtaja