Keskiviikko 22. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » KD ulkopolitiikan kimpussa

KD ulkopolitiikan kimpussa

15.11.2012

Peter Östman

Ulkoministeri Erkki Tuomioja vieraili KD:n eduskuntaryhmässä. Agendalla oli Palestiinan mahdollinen tarkkailujäsenyys YK:ssa. Eduskuntaryhmämme on huolissaan siitä, että Suomen ulkopoliittinen linja ei ole viime aikoina seurannut aiempaa tarkkuuttamme puolueettomuuden vaalimisessa. Konfliktissa on kaksi osapuolta, joilta molemmilta vaaditaan vastaantuloa rauhan saavuttamiseksi.

YK:n yleiskokouksessa Suomen puheenvuorossa painotettiin rauhanneuvotteluiden tärkeyttä, mutta samalla sysättiin vastuu rauhan esteiden raivaamisesta Israelin harteille viittaamalla siirtokuntien olevan suuri este rauhalle. Lisäksi todettiin, että palestiinalaiset ovat odottaneet kärsivällisesti.

Ei lainkaan mainittu rauhan edellyttävän sitä, että molemmat osapuolet tunnustaisivat aiemmat kansainväliset sopimukset. Myöskään sen ei mainittu olevan este rauhalle, ettei Hamas tunnusta Israelin valtion olemassaoloa. Ei mainittu sitä, että Hamas on tänä vuonna ampunut yli 600 ohjusta Israeliin. Ei tarvitse ihmetellä, miksi Israel vastaa ilmaiskuilla. Suomi ja EU eivät ole rauhanrakentajia, ellemme osoita tasapuolisuutta. Rauhaa ei synnytetä syyttämällä, eikä luottamusta rakenneta tuomaroimalla. Tämä oli viestimme ulkoministerille.