Keskiviikko 29. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Muuttuiko Suomen ulkopolitiikka?

Muuttuiko Suomen ulkopolitiikka?

25.10.2012

Teuvo V. Riikonen

Suomen asema YK:ssa on ollut vuosikymmeniä erittäin merkittävä. Siihen on monia syitä. Yhtenä on Suomen hyvä maine rauhanturvaajamaana sekä vahva näyttö rauhan välittämisessä. Myös naisten tasa-arvo ja hyvä asema Suomessa tunnetaan maailmalla. Samoin korkeatasoinen koulutusjärjestelmä sekä oikeusvaltion periaatteet, jotka monissa maissa ovat vain unelmaa.

Tätä taustaa vasten ei ole ihme, että Suomi kävi erittäin vahvan kampanjan pääsystä YK:n turvallisuusneuvostoon, kun länsimaiden kahta paikkaa seuraavaksi kahdeksi vuodeksi olivat tavoittelemassa Suomen lisäksi Australia ja Luxemburg. Olin pari viikkoa sitten New Yorkissa ja Washingtonissa puolueiden polegaattimatkalla, jossa näimme jotain vahvasta kampanjasta ja uskosta siihen, että Suomi tuon paikan ottaa.

Tätä taustaa vasten onkin ihmeellistä Suomen täydellinen mahalasku tuossa salaisessa äänestyksessä, jossa käytännössä paikka menetettiin jo ensimmäisellä kierroksella ja toinen kierros oli vain muodollisuus. Syinä häviöön on nähty mm. englannin ja ranskan kielisen maailman asettuminen kahden muun maan taakse sekä Luxemburgin NATO-jäsenyys ja se, että paikka turvallisuusneuvostossa oli sille ensimmäinen kerta. Mutta ovatko tässä kaikki syyt?

Suomen ulkopolitiikka esim. Lähi-idän ja Israel-kysymyksissä on ollut poukkoileva. Ulkoministeri Tuomiojalta ei ole riittänyt sympatiaa Israelille. Suomi tuntuu valinneen linjan, jossa pyritään miellyttämään kaikkia miellyttämättä ketään. Kävikö Suomelle kuin sille, joka kumartaa joka suuntaan unohtaen, että samalla pyllistää toiseen suuntaan.

Joka tapauksessa näin selvä tappio vaalissa YK:n turvallisuusneuvoston paikasta suurista ennakko-olettamuksista huolimatta kertoo, että Suomen asema ei enää ole sellainen, kuin sen uskotaan olevan. YK:n päivän viikolla siitä pitää ottaa oppia seuraavaan yritykseen.
 
KD:n 1. varapuheenjohtaja