Lauantai 17. elokuuta 2019

KD-lehti » Juttuarkisto » Huutamatta paras

Huutamatta paras

15.12.2011

Peter Östman

Lapset ovat erilaisia. Jotkut ovat rauhallisia, toiset villimpiä. Huutava lapsi voi olla kipeä, mutta huutoon voi olla muitakin syitä. Kun levoton lapsi huutaa, kyse on yrityksestä saada aikuisen huomio.

Olen seurannut aitiopaikalta, miten suomalainen politiikka toimii. Keskustelun sävy mietityttää. Jotkut ovat omaksuneet kiukkuisen lapsen keinot. Ellei mielipidettä huudeta istuntosalissa, tehdään se median kautta, usein negatiivissävyisillä otsikoilla tai hakemalla skandaalia. Tavoitellaan näkyvyyttä ja huomiota kuten huutava lapsi.

Media tykkää huutavista otsikoista. Eikä syy ole kokonaan median: myös kansa tykkää niistä. Rakastetaan asetelmaa, jossa on voittajia ja häviäjiä, mustia ja valkoisia mielipiteitä.

KD:n eduskuntaryhmä on syksyn kuluessa huutamisen sijaan pyrkinyt profiloitumaan rakentavan dialogin kautta. Ryhmän puheenjohtajana tavoitteeni on ollut säilyttää asiallinen sävy myös oppositiopuolueita kohtaan.

Jos budjetin käsittely etenee täysistunnossa hallituspuolueiden sopimuksen mukaan, menee yhdeksän Kristillisdemokraattien kymmenestä talousarvioaloitteesta läpi. Toisin kuin huutaminen, yhteistyö ja asiallinen suhtautuminen saavat useimmiten positiivista kaikua ja johtavat tuloksiin.