Torstai 22. elokuuta 2019

KD-lehti » Juttuarkisto » Kadonnut työntekijä

Kadonnut työntekijä

08.12.2011

Jouko Jääskeläinen

Kunnissa valmistaudutaan suureen muutokseen. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan 12 vuodessa kuntien velka jopa joko kymmenkertaistuu tai veroaste nousee yli neljä prosenttia. Pahimmillaan olisi kuntia, joissa kuntavero on 30%.

Suurin syy on huoltosuhteen muutoksessa. Työssäkäyvää kohden on työelämän ulkopuolella nyt noin 0,5 henkilöä. 2030 vastaava luku on yli 0,7. Työn tekijöitä ja palkkaverojen maksajia ei ole tarpeeksi. Tämä kehitys on myös alueellisesti vino.

Tämän ja monen muunkin asian vuoksi on käynnistetty kuntauudistus. Se tuottaa hallinnollisia säästöjä, mutta ei tietenkään vähennä palveluiden tarvetta.

Helposti unohdetaan, että ennalta ehkäisevällä työotteella saataisiin aikaan parhaimmat säästöt. Työilmapiiriä voidaan parantaa, motivointia ja fyysistä terveyttä, liikkumista sekä hyviä ruokatottumuksia voidaan edistää. Kun alkoholin käyttö tuo yhteiskunnalle yhden miljardin suorat kulut ja kaikkineen jopa viiden miljardin vahingon, on helppo ehdottaa raittiussäästöä. Puolet viinasta pois tasapainottaa taloutta kummasti.

Väestöpolitiikkamme on vinoutunutta. Väkeä muutti naapuriin, mutta on tehty myös abortteja, yli puoli miljoonaa. Monta poissa olevaa.