Lauantai 17. elokuuta 2019

KD-lehti » Juttuarkisto » Itsenäisyydestä on kyse

Itsenäisyydestä on kyse

08.12.2011

Sauli Ahvenjärvi

On suuri ihme ja kiitoksen aihe, että maamme on jo 94 vuotta saanut olla suvereeni valtio valtioiden joukossa. Mutta miten itsenäisiä me oikeastaan olemme?

Käytännössä Suomen itsenäisyyttä ovat rajanneet vuosikymmenten aikana monenlaiset tekijät. Elämmehän rajoitusten ja lainalaisuuksien maailmassa. Riippuvuudet toisista maista, kansainvälisestä taloudesta sekä globaalista ympäristöstä rajoittavat jokaisen maan itsenäisyyttä. Tosin täydellistä riippumattomuuttakin on kokeiltu, esimerkiksi Albaniassa. Keskustelin asiasta Brysselin rukousaamiaisella Albanian entisen ulkoministerin, nykyisen Tiranan pormestarin kanssa. Mikä oli kokeilun tulos? Sama kuin Pohjois-Koreassa. Mikään ei toimi ja kansa kärsii.

Euroalueen velkakriisin yhteydessä olemme saaneet havainto-opetusta itsenäisyyden ja talouden välisestä suhteesta. Ylivelkaantuneissa maissa markkinavoimat ottavat komennon ja riistävät merkittävän osan itsemääräämisoikeudesta. Toisaalta talousintegraation syveneminen eurokriisin sivutuotteena Brysselin tiukkenevan talouskontrollin kautta herättää myös kysymyksen itsenäisyyden säilymisestä. Onko ns. sixpack -valtuuksien kautta komissio rajaamassa jäsenmaiden itsenäisyyttä ja ajetaanko samalla EU:ta liittovaltioksi?

Meidän on nähtävä selvästi, miten EU:n sopimusten tarkistaminen vaikuttaa itsenäisyyteemme. Pelinsääntöjä on euroalueella korjattava, jotta luottamus markkinoilla palautuu ja holtiton taloudenpito ja velkaantuminen loppuvat. Meidän linjamme on Suomen itsemääräämisoikeuden puolustaminen myös tiukkenevan talouskurin olosuhteissa. Sääntörikkomusten sanktioiminen on oikein, mutta määräysvallan keskittämistä Brysseliin emme hyväksy.

KD:n 2. varapuheenjohtaja