Lauantai 17. elokuuta 2019

KD-lehti » Juttuarkisto » Kunnioittavat kiitokset veteraaneille

Kunnioittavat kiitokset veteraaneille

01.12.2011

Teuvo V. Riikonen

Monista uhkista, ongelmista, vaikeuksista ja haasteista huolimatta Suomessa monet asiat ovat erinomaisen hyvässä kunnossa. Itsenäisyyspäivänä on hyvä muistaa, että nytkin turvallisuuden eteen tehdään työtä.

Maalla, merellä, rajoilla, ilmassa ja maan alla suomalaiset naiset ja miehet täyttävät velvollisuuttaan, että Suomi pysyisi rauhallisena ja turvallisena paikkana asukkailleen. Sadat suomalaiset ovat myös maamme rajojen ulkopuolella tekemässä kansainvälistä kriisinhallintaa, rauhanturvaamista ja myös siviilikriisinhallintaa, jotta eri puolilla maailmaa olevat kriisialueet ja siellä asuvat ihmiset voisivat elää rauhassa. Suomen hyvä turvallisuus perustuu vahvaan sosiaaliseen koheesioon, luottamukseen instituutiota kohtaan sekä ihmisten väliseen keskinäiseen luottamukseen.

Suomalainen yhteiskunta oli 70 vuotta sitten erilaisessa tilanteessa. Silloinkin piti miettiä maan turvallisuutta. Mutta mitä suomalaiset miehet ja naiset puolustivat? Minkä puolesta tuhannet antoivat henkensä? Mitä merkitsi se, että sodan aikana Euroopassa oli vain neljä pääkaupunkia, joita ei miehitetty ja joista yksi oli Helsinki? Mitä puolustettiin silloin, jotta tänään sinivalkoinen ristilippumme voi liehua salossa?

Suomen turvallisuuden, rajojen ja ihmisten lisäksi puolustettiin yhteistä arvopohjaa. Siihen kuuluvat kristilliset arvot, ihmisoikeudet, naisen ja miehen välinen tasa-arvo, demokratia, ympäristöarvot ja monikulttuurisuus sekä tietysti ne arvot, jotka ovat siivittäneet Suomen puolustusvoimia kuten isänmaallisuus, yksilön kunnioittaminen, rehellisyys, ahkeruus, vastuuntunto ja se alussa mainittu turvallisuus.

Näiden puolesta taisteltiin 70 vuotta sitten ja näiden puolesta kannattaa taistella tänäänkin.

Itsenäisyyspäivänä kiitämme vapaasta isänmaasta ja osoitamme kunnioittavat kiitokset sotiemme veteraaneille, naisille ja miehille ja niille, jotka antoivat isänmaan puolesta uhreista suurimman: oman henkensä.

KD:n 1. varapuheenjohtaja