Lauantai 17. elokuuta 2019

KD-lehti » Juttuarkisto » Unohdetut köyhät

Unohdetut köyhät

01.12.2011

Sari Palm

Lapsiperheköyhyys on yhteiskuntamme häpeäpilkku. Lapset kasvavat. Taloudellisesti niukoista oloista lähtevä opiskelupaikan saanut täysi-ikäinen nuori on arjen taloudellisen selviämisensä kanssa todella tiukoilla. Pienelle nuorten aikuisten ryhmälle koulutuspaikan pitäminen on taloudellinen kysymys. Kun ei ole varaa edes ruokaan saati elämiseen, opiskelumahdollisuudet ovat kovilla.

Taloudellisen selviämisen vaikeus on riski opiskelulle erityisesti silloin, kun ei ole ketään, joka voisi edes hetkittäin auttaa. Edes toimeentulotuki ei tuo helpotusta, onhan niin, että ennen viimesijaista toimeentulotukea tulee hakea ensin opintolainaa. Vaikka lainaa ei nostettaisi, se lasketaan tulona joka kuukaudelle. Juuri näistä nuorista monet ovat nähneet rahattomuuden, velkojen ja velkakierteiden kipeän arjen. Siksi kynnys opintolainaan voi olla ylipääsemätön.

 Opiskelujen keskeyttämisen uhka on ilmeinen. Samaan aikaan rakennamme nuorisotakuuta. Miten voisimme helpottaa köyhän nuoren opiskeluarkea niin, ettei hyvin alkanut opintoura kariudu köyhyyteen?

 ”Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne…”