Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Kriiseistä oppia tulevaisuuteen

Kriiseistä oppia tulevaisuuteen

24.11.2011

Leena Rauhala

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan jäsenenä osallistuin marraskuussa valiokunnan matkalle Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Tiiviin matkaohjelman tärkeimpänä kohteena oli Kalifornian piilaakso joka on maailman johtava innovaatio- ja kasvuyrityskeskittymä. Kuulimme paljon taustoja alueen menestykselle, kuten alueella harjoitettu huippututkimus ja rohkeat pääomasijoittajat. Yrittäjien rohkeus ja kyky verkostoitua muiden erikoisosaajien kanssa ovat johtaneet hyviin ideoihin ja niiden toteuttamiseen.

Yksi tärkeimpiä seikkoja oli kuitenkin se, että epäonnistumista ei pelätty. Yrittäjät ovat ihailun kohteena ja konkurssiin ajautunutta yrittäjää pidetään vain yhtä kokemusta rikkaampana.

Tästä asenteesta pitäisi ottaa myös oppia Suomeen. Täällä konkurssin tekeminen on usein monelle suuri häpeä ja vaikka henkilökohtaisesti voisikin tilanteen kestää, ovat velkojat vaatimassa omiaan vaikka toimeentulotuesta. Konkurssi ei pitäisi olla lopullinen kohtalo, vaan mahdollisuus uuteen yritykseen. Maamme tarvitsee uusia yrittäjiä jotka luovat talouskasvua ja työpaikkoja. Epäonnistumista ei tule pelätä, vaan kriiseistä tulee ottaa oppia tulevaisuutta varten.