Lauantai 17. elokuuta 2019

KD-lehti » Juttuarkisto » Kaikkea aikaa ei saa tuhlata vain Eurooppaan

Kaikkea aikaa ei saa tuhlata vain Eurooppaan

10.11.2011

Sari Mäkimattila

Akuutteja poliittisia haasteita ovat EU-maiden konkurssikypsyys ja Suomen kuntauudistussuunnitelmat. Toivoa ja toimia sopii niin, että Suomen itsenäinen toimintakyky säilyy - riippumatta siitä miten asiat sitten ratkeavatkaan. Itse koen uhkaksi Suomelle sen, että politiikka keskittyy  tuijottamaan vain Eurooppaan. Että käytämme voimamme ja aikamme sellaiseen, mihin  ei voi juurikaan vaikuttaa. Tai tuhlaamme aikaa ja voimia hampaattomaan kritisointiin tai päivittelyyn. Tilannetta voi verrata siihen, kuin jos perheen vanhemmat olisivat jatkuvasti ulkomailla ja lapset sekä sairaat isovanhemmat koettaisivat pärjäillä itsekseen arjen haasteista – EU:n mittakaavassa pienistä, mutta yksilön kannalta ainutkertaisista, elämänkokoisista.

Nyt juuri on tulee  huolehtia siitä, että KD:lle tärkeät halitusohjelman kirjaukset toteutuvat, eivätkä jää epämääräisiksi kuittauksiksi: arvioidaan, harkitaan, pyritään huomioimaan.  Tällaisia ovat kirjaukset anhuspalvelulaista, yrittäjän oikeuksista, omantunnonvapaudesta terveydenhuollon työntekijöille, elämän kunnioituksesta vauvasta vaariin, ja vammaisten, pitkäaikaissairaiden sekä mielenterveyspotilaiden oikeuksista hyvään hoitoon - asuinpaikasta ja veronmaksukyvystä riippumatta.

Monet näistä kirjauksista ovat ns. pehmeitä. Kovien asioiden politiikkaa tekevät kaikki puolueet, myös me. Mutta rohkeutta ja sydäntä tarvitaan siihen, että toimitaan, eikä vain puhuta, ihmisten todella tärkeistä arvoista ja ihmisarvoista, jotka ovat aineettomia arvoja.

KD:n politiikka on kestäviä arvoja, tervettä konservatiivisuutta ja arjen asiantuntijoiden kuulemista paikallisten päätösten tekemisessä.  Siihen eivät kaikki puolueet pysty. Siksi vastuuta kantavan KD:n äänen on oltava iso, vakaa ja tehokas - erityisesti kuntavaalien aattona.

KD:n 3. varapuheenjohtaja