Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Euro talouskuilun partaalla

Euro talouskuilun partaalla

10.11.2011

Sari Essayah

Eurooppa on paniikissa. Moni maa horjuu taloudellisen kriisin partaalla. Pankkisektori on vakavissa vaikeuksissa ja ratkaisut myöhässä. Maailman talousmahtien G-20 -kokous päättyi sekavissa tunnelmissa. Valtionpäämiehet eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, miten Kansainvälistä valuuttarahastoa (IMF) voitaisiin käyttää euroalueen tukemiseen.

Pelastuspaketit, väliaikaiset ja pysyvät mekanismit eivät ole palauttaneet rahoitusmarkkinoiden luottamusta. Velkainstrumentit eivät poista ongelmamaiden holtittomia alijäämiä. Avustusjärjestelyn uskottavuus on koetuksella myös siksi, että takaajina on maita, joiden velkaisuus ylittää niiden BKT:n ja talous on pakkasella.

Integraation syventäminen yhteisten velkavastuiden kautta ei ole ratkaisu Euroopan velka- tai pankkikriisiin, vaikka liittovaltiomaisempaa unionia havittelevat ajavatkin sitä ratkaisuksi. Pankki- ja velkakriisin hoitaminen pitäisi pystyä erottamaan toisistaan. Jokaisen jäsenmaan on tehtävä kaikkensa oman talouden tasapainoittamiseksi. Yhteistyötä sen sijaan tarvitaan toimivien sisämarkkinoiden aikaansaamiseksi, sillä kilpailukyvyn ja työllisyyden parantaminen on ainut tie kriisistä ulos.