Torstai 22. elokuuta 2019

KD-lehti » Juttuarkisto » 198. Maanpuolustuskurssi opetti

198. Maanpuolustuskurssi opetti

27.10.2011

Teuvo V. Riikonen

Sain olla puolueen edustajana 198. Maanpuolustuskurssilla, jonka avajaisista yleensä tulee uutiskuvaa television kautta koteihin. Tasavallan presidentti, puolustusministeri tai Puolustusvoimien komentaja puhuvat kurssilaisille.

Maanpuolustuskurssilla oppii monia asioita. Ensiksi sen, miten vaikeaa on johtaa yritystä nimeltä Oy Valtio Ab. Toiseksi sen, miten korkealla tasolla Suomessa on viranomaisten keskinäinen yhteistyö. Keskustelin erään poliisin kanssa, joka sanoi, että aina ei näin ole ollut. Yksi syy viranomaisten yhteistyöhön on yksinkertaisesti se, että uhkat ja kriisit ovat yhteisiä.

Tavallinen kansalainen ei aina tiedä miten paljon hänen turvallisuutensa eteen tehdään. Rajoilla, maalla, merellä, ilmassa ja myös kyber-todellisuudessa pyritään siihen, että kansalaiset saisivat elää vakaata ja rauhallista elämää.

Maanpuolustuskurssi oli myös mahtava mahdollisuus verkostoitua kymmenien eri alojen ammattilaisten kanssa. Myös puolueelle on tärkeää, että se on verkostoitunut yrityselämän, julkishallinnon, median, kirkon, puolustusvoimien ja monien muiden edustajien kanssa. Parlamentaarisessa järjestelmässä kaikki istuvat eduskuntapuolueet ja niiden edustajat kutsutaan mukaan.

Globaalissa maailmassa uhkat ja mahdolliset kriisitilanteet voivat tulla yllättäen ja milloin tahansa ja kohdaten kenet tahansa. Vaikka Suomi on edelleen monella tavalla turvallinen maa, emme voi työntää päätämme pensaaseen, vaan maamme turvallisuuden ylläpitäminen vaatii ennakointia, valmistautumista ja suunnitelmia.
 
On myös hyvä muistaa minkä poliisiylijohtaja sanoi kurssilaisille maan suurimmaksi turvallisuusriskiksi. Se on kasvava syrjäytyneitten nuorten joukko. Siinä on aikapommi, jonka räjähtämisen estämiseksi tarvitaan ennakoivaa politiikkaa. Sitä voi tehdä myös maan hallituksessa.

KD:n 1. varapuheenjohtaja