Lauantai 17. elokuuta 2019

KD-lehti » Juttuarkisto » Asevelvollisuus Afganistaniin?

Asevelvollisuus Afganistaniin?

27.10.2011

Peter Östman

Suomi on osallistunut kriisinhallintaoperaatioihin Afganistanissa jo 10 vuoden ajan. Hallituksen ja presidentin on pian eduskunnan kanssa päätettävä Suomen toimintalinjasta Afganistanissa 2012–15.

Käytännössä Suomella on vaihtoehtoja pikaisesta vetäytymisestä kontribuution kohdentamiseen tai sen merkittävään kasvattamiseen. Kaikilla vaihtoehdoilla on taloudellinen ja poliittinen hintansa.

Afganistanissa sotilaiden ja poliisien määrä on alueellisesti erittäin suuri. Miten tämänkokoinen koneisto onnistutaan saattamaan rauhan kannalle ilman että se luo lisää epävakautta?

Yksi ratkaisu riskien minimoimiseen on, että Afganistan palaisi asevelvollisuusarmeijaan, jossa osa afgaanimiehistä suorittaisi parin vuoden mittaisen asepalveluksen. Tämä ei tosin ole varteenotettava vaihtoehto niin kauan kun maassa on aseellista vastarintaa. Päätettäessä Suomen osallistumisesta jatkossa olisi kuitenkin hyvä pitää myös tämä mahdollisuus mielessä.

Vuoden 2015 jälkeen Afganistanissa on todennäköisesti edelleen kansainvälisessä operaatiossa palvelevia sotilaita. Näiden joukkojen tehtävänä tulee olemaan koulutus ja mentorointi, sekä erikoisjoukoilla terrorisminvastaiset tehtävät.