Torstai 22. elokuuta 2019

KD-lehti » Juttuarkisto » Elämää vainon keskellä

Elämää vainon keskellä

20.10.2011

Marjo Loponen

Sisäministerin esikunnan sisäisessä työnjaossa olen saanut vastuulleni maahanmuuttokysymykset. Viime vaalikaudella maahanmuuttokeskustelu oli tunteenomaista, kaukana faktoista ja erittäin populistista. Siksi vastuualue ei aluksi houkutellut. Mutta pidemmän päälle alue on osoittautunut mielenkiintoiseksi kansainvälisen politiikan kentäksi, joka haastaa sekä inhimillisyydellään, että substanssillaan.

Viime päivät sydämelläni ovat olleet pakistanilaiset turvapaikanhakijat, joita vainotaan uskonsa tähden. Pakistanissa on voimassa julma jumalanpilkkalaki, joka määrää profeetta Muhammedia pilkkaavan tuomittavaksi joko elinkautiseen vankeuteen tai kuolemaan. Myös jokainen, joka puolustaa jumalanpilkasta syytettyä, syyllistyy itse jumalanpilkkaan ja hänet saa tappaa. Helmikuussa Pakistanin ainoa kristitty ministeri Shahbaz Bhatti, joka vastusti jumalanpilkkalakia, murhattiin.

Järjestimme ministeriössä kuulemistilaisuuden, jossa pakistanilainen kristittyjen oikeuksia puolustava asiantuntija kertoi kristittyjen tilanteesta maassaan. Saimme kuulla, että maan kristityt elävät ”veitsi kurkulla” jatkuvassa pelossa.  Tekaistut syytteet, iskut kristittyjen koteihin ja kirkkoihin, ihmiskauppa, pahoinpitelyt ja raiskaukset ovat heille synkkää todellisuutta. Paikalla olleet lähetysjärjestöjen asiantuntijat vahvistivat kertomukset.

Koen työssäni suurta riittämättömyyttä, kun emme voi yksittäisiin turvapaikkapäätöksiin vaikuttaa. Pyrimme kuitenkin vaikuttamaan siihen, että turvapaikkapäätökset perustuvat oikeaan tietoon ja kestävät kansainvälisen vertailun ja ihmisoikeusjärjestöjen tarkastelun.

Sisäministerin erityisavustaja

Maan kristityt elävät ”veitsi kurkulla” jatkuvassa pelossa.