Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Joka kylään koulu, kirkko ja kauppa

Joka kylään koulu, kirkko ja kauppa

20.10.2011

Jouko Jääskeläinen

Eurokriisistä voi moittia velkaantuneita maita tai itseään euroa. Molemmissa on vikaa. Suuri syy koetulle on myös vastuun ja vaikutusvallan lipuminen pois tavallisilta ihmisiltä.

Jotkut toivovat, että juuri mitään ei tehtäisi. Tämäkin saattaa olla ajatusvirhe. Jos ongelmat jätetään hoitamatta, niin nurkan takana eivät odota vanhat hyvät ajat. Pikemminkin valta karkaa vielä kauemmaksi. Näillä näkymin idän nousevat talousjättiläiset, ei vähiten Kiina, nappaavat johtoaseman niin ongelmia kohdanneelta USA:lta kuin riutuvalta Euroopalta. 

Vallankäyttö on siis lipunut kauas tavallisista ihmisistä. Missä vika ja missä piillee ratkaisu? Suuruuden ihannointi on saanut meidät unohtamaan, että vastuuta ja valtaa pitää jakaa niin, että kaikki ovat aidosti mukana.  Demokratiasta puhuttaessa olen käyttänyt ajatusta ”joka kylään koulu, kirkko ja paikallinen kauppa”. Siellä opitaan vastuun kantaminen.

Vanhat israelilaiset saivat tehtäväkseen jakaa maaomaisuuden kaikille suvuille ja perheille. Tasauksen säännöt olivat selkeät. Jos joku köyhtyi niin, ettei pysynyt pystyssä, sai naapurilta velkaa. Korkoa ei saanut ottaa. Seitsemäntenä vuotena saatiin velat anteeksi ja viidentenäkymmenentenä vuotena sai palata isiensä maille omistajaksi ja viljelijäksi.