Keskiviikko 29. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Prinsessa keskellämme

Prinsessa keskellämme

30.09.2010

Teuvo V. Riikonen

Arto Halosen elokuva Prinsessa on saavuttanut valtavan suosion. Anna Lappalainen (1896-1988) vietti suurimman osan elämästään Kellokosken sairaalan psykiatrisella osastolla. Skitsofreniaa sairastava Anna uskoi olevansa Buckinghamin palatsissa syntynyt prinsessa. Lappalaisen halu auttaa lähimmäisiä muuttivat mielisairaalan ympäristöä merkittävästi. Hän nautti arvostusta, ja sai jopa oman veistoksen.

Itselläni oli Kellokoskella yläasteen ja peruskoulun käyneenä kunnia tavata Prinsessa. Muistan hänen varauksellisen katseensa ja arvokkaan olemuksensa, kun muutaman kerran juttelimme Kellokosken kadulla. Prinsessan tuleekin olla arvokas. Elokuva on hyvä muistutus ihmiselämän hauraudesta ja siitä, että kuka tahansa voi olla omassa yhteisössä avuksi muille.

Mielenterveydelliset ongelmat ovat poliittisesti yksi yhteiskuntamme tulevaisuuden suurimpia haasteita. KD:n hyvinvointiohjelmassa ne arvioidaan tjopa suuremmaksi ongelmaksi kuin massatyöttömyys ja köyhyys. Joka neljäs suomalainen lapsi tai nuori kärsii mielenterveyden häiriöistä, aiheuttaa se suuren haasteen. Ratkaisevaa tässä on ennaltaehkäisevä toiminta. Pahimmassa syrjäytymisvaarassa olevat ovat väliinputoajia, jotka joutuvat odottamaan liian kauan laitospaikkaa. Kasvava joukko nuoria jää hoidon puuttuessa työmarkkinoiden ulkopuolelle. Se ei ole vain taloudellinen ongelma, vaan myös inhimillinen tragedia.

On muistettava myös ihmiselämän hauraus ja haavoittuvuus. Emme koskaan pysty ymmärtämään jonkun yksityisen ihmisen sairastumisen syytä, vaikka lääketiede voikin paljon selvittää. Tällöin on muistettava yksi ihmisen arvon tärkeimpiä ulottuvuuksia. Jokainen ihminen on Jumalan kuva. Kaikista heikoin, haurain, epäonnistunein ja haavoittuvin ihminen on aina arvokas. Hän on myös arvonsa mukaisen politiikan arvoinen. Hänellä on paikka keskellämme. Jokainen meistä on prinsessa tai prinssi.

KD:n 1. varapuheenjohtaja