Keskiviikko 22. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Palveluiden tarvitsijat keskiöön

Palveluiden tarvitsijat keskiöön

09.09.2010

Marjo Loponen

Päijät-Hämeen yhdeksässä kunnassa tehtiin kuntaliitospäätöksiä. Lahden kaupunginhallitus kannatti kuntaliitosta yksimielisesti, mutta vain yhdessä kunnassa syntyi positiivinen päätös, tiukan äänestyksen jälkeen. Laajaa yhteenliittymää ei tule.

Selvitystyö ei synnyttänyt luottamusta siihen, että palvelut säilyvät pienemmissä kunnissa. Pelätään, että säästö syntyy palveluita lakkauttamalla. Kokemukset kuntaliitoksista ovat olleet monin paikoin juuri tällaisia, vaikka Paras-hankkeen päätavoite on palvelujen turvaaminen.

Hallitus on ottamassa itselleen oikeuden kuntien pakkoliitoksiin, mutta palvelujen turvaamiseen tarvitaan muutakin kuin 100 kunnan tavoitetta. Seuraavan hallituksen tehtäväksi jää mm. kuntien talous- ja valtionosuusjärjestelmän pikainen uudistaminen sekä kuntien ja valtion välisen tehtävienjaon tarkastelu.

Rakenteiden asemesta pääpaino pitää siirtää palveluiden tarvitsijoihin. Kuntapalveluista riippuvaisia ovat lapset, nuoret, sairaat, vammaiset ja vanhukset sekä eri syistä haavoittuvat perheet. Paineet kasvavat erityisesti lastensuojelun, koulun ja vanhustenhuollon osalta. Tärkein kysymys kuuluu, miten näistä ihmisarvon ja sivistysyhteiskunnan perusasioista selvitään nyt ja tulevaisuudessa.