Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Annetaan enemmän aikaa

Annetaan enemmän aikaa

17.12.2009

Bjarne Kallis

Voivatko ihmiset nyky-Suomessa huonommin kuin 40–50 vuotta sitten?

Jos katsotaan tilastoja, on vastaus selvä. Eliniän odote on pidentynyt merkittävästi, mutta psyykkisiä sairauksia ilmenee myös enemmän. Erityisen traagista on se, että nuorten mielenterveysongelmista on tullut niin yleisiä. En muista, että nuoruuden koulustani kukaan olisi joutunut keskeyttämään tai sairaalaan mielenterveysongelmien vuoksi. Elämä ei ollut ruusuilla tanssimista, mutta ongelmat olivat muuta kuin henkistä laatua.

Uskon lisääntyneiden henkisten ongelmien liittyvän pitkälti siihen, että annamme toisillemme aivan liian vähän aikaa. Perheenjäsenten päivittäinen yhdessäoloaika on vain joitakin minuutteja - vaikka vapaa-aikaa on enemmän kuin koskaan. Yksinäisyys ja ulkopuolisuuden tunne ovat erityisen raskaita nuorille,  ja ongelmat kasvavat,  kun niitä ei ole mahdollista jakaa toisen kanssa.

Paljon voitaisiin parantaa, jos vain löydettäisiin tahto toisenlaiseen elämään. Annetaan enemmän aikaa niille, jotka ovat meitä lähinnä. Silloin monet elämän pienistä ongelmista ratkaistaan ennen kuin ne kasvavat. Lisäaika rikastuttaisi niin meidän kuin yhteiskunnankin elämää. Ja tämä on mahdollista ilman lisäkustannuksia.