Keskiviikko 29. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Veljespuolue idästä?

Veljespuolue idästä?

26.11.2009

Kari Kärkkäinen

Venäjän valtapuolue Yhtenäinen Venäjä hahmotteli ideologiaansa viime viikonlopun puoluekokouksessaan Pietarissa. Se otti tavoitteekseen kasvaa eurooppalaiseksi konservatiiviseksi tai kristillisdemokraattiseksi puolueeksi. Puolue korostaa ohjelmassaan KD:n tavoin mm. perhearvoja ja yrittämisen edellytysten turvaamista.

Edellisissä duuman vaaleissa 2007 puolueen ohjelmana oli pelkkä Putin. Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on puheissaan ja blogeissaan tehnyt selväksi, että hän haluaa uudistaa Venäjän. Mielestäni Yhtenäisen Venäjän siirtyminen henkilöpuolueesta ohjelmapuolueeksi on raikkain tuulahdus Venäjän poliittisessa kulttuurissa 2000-luvulla. 

Pietarin kokouksen ohjelmajulistus tuo Venäjän muutaman askeleen kohti länttä. Venäjän 140-miljoonainen väestö on pieni verrattuna yli 500 miljoonaiseen Euroopan Unioniin ja 1,3 miljardin Kiinaan.  Luulen, että Kiinan nopea talouskasvu pakottaa Venäjän entistä tiiviimpään yhteistyöhön EU:n kanssa.  

Yhtenäisen Venäjän ohjelmassa on paljon kristillisdemokraattisia painotuksia. Kiritän puoluejohtoamme hakemaan tiiviimpiä yhteistyösuhteita naapurimaamme mahtipuolueen kanssa. Mielestäni veljespuolueen asema yhtenäisen Venäjän kanssa on tavoite, johon KD:n tulee pyrkiä.