Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Alasti lumihankeen City-keskustassa

Alasti lumihankeen City-keskustassa

29.10.2009

Asmo Maanselkä

Suomea yleisesti ottaen pidetään hajaantuneen yhdyskuntarakentamisen esimerkkimaana.  Nyt kaupungit pyrkivät tiivistämään yhdyskuntarakennetta erityisesti ilmastomuutoksen vuoksi. Joukkoliikenne on vaikea järjestää haja-asutusalueille.  On helpompi täydennysrakentaa sinne missä palvelut jo ovat.

Ajatuksen tasolla  me kaikki olemme  innokkaita ilmastomuutoksen torjujia ja edistyksen asiamiehiä. Mitäs sitten tapahtuu kun yhdyskuntarakennetta ruvetaan oikeasti tiivistämään?  Takametsikkö kaatuu ja sinne rakennetaan kerrostaloja.

Kuinka innokkaasti siinä vaiheessa toistamme yhdyskuntarakenteen tiivistymistä korostavaa mantraa? Kaikki muut saavat luopua omasta luontonäkymästään, mutta minulle luonnon on näyttävä joka ikkunasta ja lenkkeilymaastojen on alettava talonnurkalta.

Päiväkodin on oltava kävelymatkan päässä ja alakoulun tulee olla viihtyisän autottoman pyöräilyreitin varrella. Usein kysytään, miksi nykyään kaavoitetaan niin pieniä omakotitalotontteja? Omakotitalotontin on oltava vähintään puoli hehtaaria, eikä naapurin keittiönikkunaan saa näkyä. Kyllähän joku yksityisyys pitää olla. Jokaisen perusoikeus.

Kotitalossani Karstulassa kuulin usein isäukon sanovan, että matkaa pitää olla sen verran naapuriin, että voi käydä alasti lumihangessa saunan jälkeen.

Tässä voisi olla meille valtuutetuille uusi kaavoittamista koskeva subjektiivisen perusoikeuden lähtö­kohta.

KD:n viestintäpäällikkö
asmo.maanselka@kd.fi