Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Korvamerkintää tarvitaan

Korvamerkintää tarvitaan

15.10.2009

Marjo Loponen

Kuntapalveluiden suurin epäkohta on liian pienet resurssit, mutta ongelmia on varojen kohdistamisessakin. Valtionosuuksia ei ole enää vuosiin ”korvamerkitty”, vaan on ajateltu kuntien itse osaavan parhaiten rahojensa käytön. Hallitus on pessyt kädet vastuusta ja todennut kuntien toimivan väärin, kun eivät ymmärrä käyttää rahojaan esimerkiksi omaishoitoon, perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen tai vanhustenhoitoon riittävästi. Rahaa on kuulemma tarpeeksi, se vain käytetään vääriin kohteisiin. Rakentavat periferiassa urheilutaloja terveyspalveluihin tarkoitetuilla rahoilla.

Olen ihmetellyt kulttuurin lisämäärärahojen käyttöön kohdistuvaa ministeriön ohjausta. Ministeriö on tarkkaan valvonut lisämäärärahojen käyttöä juuri kulttuuriin, ja vaatinut selvityksiä kunnilta rahojen käytöstä. Ministeriö on myös uhannut periä väärin käytetyt rahat takaisin.

Hyvä malli muillekin. Rahan käyttöä voi ja tulee valvoa, jotta kaikkein tärkeimmät palvelut saadaan kuntoon. Mikäli esimerkiksi vanhustenhoitoon ei kunnissa kohdisteta riittävästi resursseja, voidaan säätää esittämämme vanhustenhoitolaki tai vaatia kunnilta selvitystä rahojen käytöstä. Hallitus ei voi pestä käsiään vastuusta - sen on turvattava sekä riittävät resurssit että huolehdittava niiden käytöstä tärkeimpiin kohteisiin.