Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Arki on lapselle ja nuorelle arvokas

Arki on lapselle ja nuorelle arvokas

17.09.2009

Leena Rauhala

Ymmärretäänkö tässä yhteiskunnassa vanhemmuuden merkitys hyvinvoinnin perustana?

Suurten ikäluokkien tutkimuksesta kävi ilmi, että  moni pitää työelämän vaatimuksia kohtuuttomina ja että vanhemmilla on liian vähän aikaa lapsille. Lasten ja nuorten yksinäisyys sekä pahoinvointi ovat tutkitusti lisääntyneet.

Uusi lastensuojelulaki   (417/2007 ) velvoittaa kuntia laatimaan suunnitelman lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi ja lastensuojelun järjestämiseksi. Lasten hyvinvointi ja suojelu on jokaisen aikuisen velvollisuus – ei vain sosiaalityöntekijöiden.

Aamulehden kirjoituksessa eräs elämässä menestynyt kertoo miksi hänestä tuli se mitä hän nyt on. ”Yksi syy siihen, että töitä riittää, on myöhäisellä aikuisiällä löytynyt nöyryys. Sen tajuaminen, etten ole valmiiksi paras kaikessa. Pitää kuunnella niitä, jotka osaavat. Tunnen suurta kiitollisuutta äitiä kohtaan siitä, että hän jaksoi.”

Kiitos vanhemmuuttaan toteuttaneelle äidille. Tarvitaan yhteistä ymmärrystä vanhemmuuden tukemiseen. Tehdään ennaltaehkäisevästä työstä menestystarina yhdistämällä arjen viisaus, ammattilaisten osaaminen, kivijalkana rakkaus, kiitollisuus ja anteeksiantamus.

Budjeteissa ei tule unohtaa tätä näkyä. Arvoista lähtevä päätöksenteko ei saa jäädä fraasiksi.