Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Rasismia Israelissa

Rasismia Israelissa

10.09.2009

Hanna Tischer

Israelista on kantautunut taas ihmetystä herättäviä uutisia. Ensin kuultiin, kuinka palestiinalaiset epäilevät Israelin armeijan sotilaiden ryöstäneen palestiinalaisilta sisäelimiä ja myyneen niitä pimeillä markkinoilla.

Sisäelinuutisen julkaissut ruotsalainen sanomalehti Aftonbladet vetoaa sananvapauteen. Israelissa taas ollaan suunniltaan siitä, kuinka länsimainen sanomalehti voi julkaista noin järkyttävän syytteen Israelin armeijaa vastaan ilman riittäviä todisteita. Onhan juutalaisia vastaan nostettu vuosisatojen saatossa jos jonkinlaisia syytteitä, joista monet liittyivät verenjuontiin. Nämä sitten ovat saaneet palvella juutalaisvainojen sytytysaineena.

Samaan aikaan USA haluaa Israelin lopettavan Länsirannan alueella rakentamisen.  Rakentamisen katsotaan uhkaavan mahdollisen rauhansopimuksen syntymistä.

Toukokuussa Jerusalem Institute of Justice -järjestö raportoi, kuinka palestiinalaisalueiden arabimuslimi oli saanut hirttotuomion myytyään kiinteistönsä juutalaiselle. Maan tai kiinteistön myyminen juutalaisille on kielletty uskonnollisen säännön nojalla. Järjestö kommentoi asiaa seuraavasti: ”Olisi loogista, että kuolemantuomion antamista henkilölle vain siitä syystä, että hän möi maata juutalaiselle, pidettäisiin rasismin ilmauksena. -- Älkää antako maailman propagandaliikkeiden vakuuttaa teitä uskomaan, että tässä tapauksessa rasisti oli se juutalainen, joka kerran niin röyhkeästi yritti ostaa maata palestiinalaiselta.”

Jos juutalainen saa tarvittavat luvat hankittuaan rakentaa tai ostaa asunnon New Yorkissa tai Helsingissä hänen uskontonsa tai rotunsa sitä estämättä, olisi loogista, että hän voisi rakentaa ja ostaa myös Itä-Jerusalemissa tai Hebronissa. Tämän vapauden tulisi ulottua tietenkin myös maan arabeihin. Rauhansopimuksen esteitä voi etsiä muualta.

Kirjoittaja työskentelee TV7:n toimittajana Jerusalemissa