Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Suomi antoi periksi, Irlanti ei

Suomi antoi periksi, Irlanti ei

18.12.2008

Bjarne Kallis

Raportit Brysselistä kertovat, että Irlannissa tullaan järjestämään uusi kansanäänestys EU:n uudesta perussopimuksesta eli Lissabon-sopimuksesta. Tämä ei ole suuri yllätys, mutta se, että Irlannille annetaan myönnytyksiä, on kolaus Suomen hallitukselle.

Uuden sopimuksen neuvotteluissa sekä Suomella että Irlannilla oli sama vaatimus, että jokaisella maalla olisi oma komissaarinsa. Tämän sanottiin olevan edellytys sille, että Suomi hyväksyy sopimuksen. Suomi sai antaa periksi niin tässä kuin monessa muussakin kysymyksessä. Lissabon-sopimus tuotiin pikavauhtia eduskuntaan hyväksyttäväksi. Pääministeri painotti, että on täysin mahdotonta saada muutoksia sopimukseen. Kritisoimme nopeaa prosessia, ja puhuimme hyväksymisen lykkäämisestä, koska siten olisimme saaneet prosessin loppuvaiheessa tärkeitä vaatimuksiamme kirjatuksi sopimukseen. Tämä oli hallituksen mukaan täysin epärealistinen vaatimus.

Irlanti ei hyväksynyt sopimusta, ja tiedon mukaan sopimus tulee muuttumaan niin, että jokainen maa saa oman komissaarinsa. Sen lisäksi Irlanti on saamassa haluamiaan erityistakeita verotuspolitiikkaan sekä perinteiseen sotilaalliseen puolueettomuutensa suhteen. Näiden myönnytysten täytyy olla kiusallisia Vanhasen hallitukselle, jolla ei ollut rohkeutta pitää kiinni niistä vaatimuksista, joiden olimme sanoneet olevan edellytyksiä sopimuksen hyväksymiselle.