Keskiviikko 22. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » KD:n järjestörakenne uudistukseen

KD:n järjestörakenne uudistukseen

11.12.2008

Merja Eräpolku

Oikeusministeriön järjestämässä seminaarissa ”Puolueet ja demokratian tulevaisuus” pohdittiin puoluetoiminnan ja vaikuttamisen tulevaisuuden muotoja. Yhteen ääneen todettiin, että nykymuotoinen puoluebyrokratia on vanhentunutta.

Ajatuspaja e2:n teettämä tutkimus kertoi, että vaikka puolueita kohtaan on vahvaa epäluuloa, tehokas tapauskohtainen vaikuttaminen ja vapaa-ajantoiminta puolueiden kautta kiinnostavat suomalaisia. Vastaajien enemmistön mielestä puolueiden paikallisyhdistysten tulisi tehdä enemmän vapaaehtoistyötä.

Puolueet ovat kertoneet erilaisista tavoistaan tehostaa jäsenhankintaa, mm. jäsenetujen kautta. Vain Kokoomuksella, Vihreillä ja Perussuomalaisilla on jäsenmäärä kasvanut. KD Nuoret näytti mallia emopuolueelleen: 500 uutta nuorisojärjestön jäsentä kuluvan vuoden aikana on huipputulos.

Ensi vuonna monissa osastoissa otetaan käyttöön uusi jäsenmaksujärjestelmä, jossa KD-lehti tulee jäsenyyden mukana. Se ei mielestäni riitä. KD:n olisi suunnattava myös perusteelliseen järjestörakenteen uudistamiseen. Nykyajan kiireiset ihmiset eivät halua järjestörutiinien pyörittäjiksi ja kahvinkeittäjiksi, vaan vaikuttamaan heitä koskettaviin asioihin.

Puolueleimaa vierastetaan. Miten luomme mahdollisuuksia vaikuttaa tapauskohtaisesti ja myös ilman perinteistä puoluejäsenyyttä?