Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Pienyritysten rahoitus täytyy taata

Pienyritysten rahoitus täytyy taata

13.11.2008

Peter Östman

Suomen talouskasvu ja työllisyys ovat vahvasti riippuvaisia pienyrityksistä. Suomen yrityksistä runsaat 90 prosenttia on pieniä tai keskisuuria yrityksiä. Pariisissa otettiin muutama viikkoa sitten myönteinen askel, kun Euroopan suurimpien maiden johtajat tapasivat keskustellakseen, mitä rahoituskriisin torjumiseksi voidaan tehdä. Johtajat vaativat EU:ta avaamaan lainarahaston niille yrityksille, jotka joutuvat luottokriisin jalkoihin.

Rahoistuskriisin juuret ovat tällä kertaa aivan liian nopeassa rahoituskasvussa, USA:ssa lainanoton suosimisessa oman pääoman sijaan ja rahoitusmarkkinoiden uusien instrumenttien käyttöönotossa. Liian harvat ovat ymmärtäneet näitä monimutkaisia instrumentteja, ja liian monet ovat luottaneet siihen, että kaikki on kunnossa.

Vaara on suuri, että pienyritykset joutuvat maksamaan kriisin seuraukset. Pankit ovat yleensä yrityksen suurin lainanantaja. Niillä on takuuna yrityskiinnityksiä tai kiinteän omaisuuden kiinnityksiä. Näin ollen pankit voivat pitkälle päättää, jos ja kun yritys haetaan konkurssiin tai se jatkaa toimintaansa lainaa alentamalla. Pankkien saatavat ovat tavallisesti etuoikeutettuja ja siksi ne asettavat oman etunsa yrityksen tai muiden velkojien etujen edelle.

Hallituksen, Suomen pankin ja Rahoitustarkastuksen tulee valvoa rahoitusjärjestelmää, jotta vältetään 1990-luvun kriisin kohtalokkaat virheet. EU-tason rahaston luominen pienyrityksille oli askel oikeaan suuntaan, mutta kuitenkin riittämätön Suomen pienyrityksille.

Nyt tulisi toimia, tai muuten rahoituskriisi leviää nopeasti ja voimakkaasti reaalitalouteen kohtalokkain vaikutuksin, ei ainoastaan pienyrityksiin vaan myös työllisyyteen, talouskasvuun ja hyvinvointiin kaikkineen.