Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Avun tarpeessa

Avun tarpeessa

28.08.2008

Sari Palm

Perheessämme on poikkeuksellinen tilanne, nuori on toipunut kuluvan vuoden aikana kahdesta polvileikkauksesta. Useampi kuukausi on kulunut keppien kanssa. Suihku ei ole ollut itsestäänselvyys ja kulkeminen pyörällä tai mopolla, kaikki lääkärin päätöksen takana. Koulunkäynti vaatii järjestelyjä, esimerkiksi kuljetuksin. Harrastusrintamalla on hiljaista. Itsenäinen arki ei ole nyt selvyys, vaikka paluu siihen lienee kuntoutusjakson jälkeen edessä.

Monella pysyvästi vammautuneella tilanne on toinen. Arjen askareet, opiskelu, työ tai vapaa-ajan menot vaativat pysyvästi apua. Keskustelemme vaikeavammaisten henkilöiden oikeudesta henkilökohtaiseen avustajaan. Vammaispalvelulain uudistus ja sen rahoitus ovat työn alla. Ilmassa on valmiiksi pelko, että toteutus jää torsoksi.  Sosiaali- ja terveysministeriö ja esimerkiksi Kuntaliitto näkevät rahoitus- ja henkilöstötarpeen eri tavoin.

Vaikeavammaisten henkilökohtaisen avustajajärjestelmän käyttöönotto on askel ihmisarvoisempaan elämään ja siksi äärettömän positiivinen päätös. Sen toteuttamiselle tulee antaa kunnille riittävästi taloudellisia resursseja ja valmistautua henkilöstön osalta huolella, sekä koulutus- että rekrytointipuolella.