Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Itsenäisyys – muistoko vain?

Itsenäisyys – muistoko vain?

05.12.2007

Toimi Kankaanniemi

Suomi on hieno maa. Kiitoksen aihe. Monilla keskuudessamme on kuitenkin vaikeaa. Tarvitsemme solidaarisuutta. Elintason nousu ei ole tärkeintä, sen jakaminen oikeudenmukaisesti on.

Itsenäisyys on arvokas asia. Suomi sai sen 90 vuotta sitten. Mutta mikä on tilanne tänään?
Olemme kansainvälisen oikeuden mukaan itsenäinen, tunnustettu valtio. Itsenäisyyteen kuuluu turvallisuus ja riittävä oma tuotanto, elintarvike- ja energiaomavaraisuus.

Elintarvikkeita meillä on omasta takaa. Mutta kuinka kauan? EU:n sokeriuudistus, artiklan 141 tulos, maitokiintiön poistuminen ja maatalouspolitiikan ”terveystarkastus” uhkaavat omavaraisuuttamme.
Energiaomavaraisuutemme on kohtuuttomasti tuonnin varassa. Itänaapurin varassa on liian suuri osuus energiastamme, jopa 70 %.

Elintarvike- ja energiaomavaraisuus on turvallisuuskysymys kylmässä merentakaisessa maassa. EU:n alueen omavaraisuus ei riitä meille. Kansallinen perushuolto pitää olla kunnossa myös mahdollisen kriisin tullessa. Näin ei ole.

Suomi ei ole todella itsenäinen niin kauan kuin olemme kohtuuttomasti riippuvaisia energian tuonnista ja ajaudumme tuontiruuan varaan. Työtä on tehtävä itsenäisyyden vahvistamiseksi.

Toimi Kankaanniemi