Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Eduskunta on ison ratkaisun edessä

Eduskunta on ison ratkaisun edessä

27.11.2014

Kristiina Kunnas

Samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeutta ajavat ovat lähteneet melkoiseen lobbaukseen. Niin valtamedia kuin somekin ovat täyttyneet sekä julkisista että piilotetuista kannatusvetoomuksista.  
Perjantaina eduskunta äänestää siitä, asettuuko se tukemaan uutta avioliittolakia.
Kun Kataisen kuuden puolueen hallitus muodostettiin kesällä 2011, kristillisdemokraattien vaatimuksesta hallitusohjelmassa ei mainittu sukupuolineutraalia avioliittolakia.
Kristillisdemokraateille perinteisen avioliittokäsityksen puolustaminen oli ja on kynnyskysymys. Siitä  huolimatta asia ei jäänyt muutoshaluisilta unohduksiin. Eduskunnassa on mahdollista tehdä lakialoite oikeusministeriön avustuksella. Myös kansalaisaloite toi aiheen suuren julkisuuden saattelemana kaikkien näkyville.
Suomessa on ollut mahdollista rekisteröidä kahden samaa sukupuolta olevan parisuhde maaliskuusta 2002 lähtien. Rekisteröityminen ei kuitenkaan kauan riittänyt tasa-arvoisuutta vaativalle homo-liikkeelle ja sen tukijoille.
Koko läntisen maailman yli on hyökynyt vapaamielisyyden  aalto, jonka mukana tuli yksipuolisen suvaitsevaisuuden vaatimus.

Yksipuoliseen suvaitsevaisuuteen kuuluu se, että aiemmin kiellettyinä tai tabuina pidetyt asiat on hyväksyttävä ja suvaittava. Jos joku ei uskonsa, vakaumuksensa tai arvojensa vuoksi voi hyväksyä toista elämäntapaa, hän on suvaitsematon äärikonservatiivi. Häntä ei kenenkään tarvitse suvaita.
Kristillisdemokraattiset ajatukset kuuluvat nyt näihin äärikonservatiiveihin. Ja niistä - siis meistä -  on tullut median ja modernien ajattelijoiden silmissä vastenmielisiä ja taantumuksellisia menneen ajan reliikkejä. Välillä tuntuu siltä, että Päivi Räsänen on valtakunnan vihatuin nainen.
Suomen eduskunta on nyt paljon suuremman ratkaisun edessä kuin ehkä ajatellaan.
Avioliittolaki muuttaa kouluopetuksenkin. Tästä on kirjoittanut artikkelissaan esimerkiksi oikeustieteen apulaisprofessori Bradley W. Miller Länsi-Ontarion yliopistosta. Hän huomasi miten Kanadan kouluopetus muuttui sen jälkeen kun Kanada salli samaa sukupuolta olevien avioliitot. Ne vanhemmat, jotka haluaisivat lapselleen opetuksen perinteisestä perhemallista, jossa lapsella on isä ja äiti, eivät enää saa tahtomaansa.
Jatkossa meidän kaltaisemme mielipiteet voidaan hyvin äkkiä leimata vihapuheiksi. Absurdia mutta totta: jos kritisoisimme tai vastustaisimme samaa sukupuolta olevien avioliittoa lakimuutoksen jälkeen, voisimme joutua rikoksesta epäillyiksi, jopa syytetyiksi. Ainakin sivistyneessä oikeusvaltiossa Kanadassa näin on käynyt.