Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Abortti on arvomurroksen lapsi

Abortti on arvomurroksen lapsi

06.11.2014

Kristiina Kunnas

Tamperelaisgynekologi Sari Tanuksella on meneillään iso urakka. Hänellä on muutama viikko aikaa saada täyteen 50 000 nimen tavoite, jotta hänen kansalais­aloitteensa Omantunnon vapaus päätyisi eduskunnan käsittelyyn.
Asia on vakava. Suomessa hoitohenkilökunnalla ei ole ollut oikeutta kieltäytyä osallistumasta raskaudenkeskeytyksiin. Sari Tanus ja Jemina Ahola haluavat, ettei kenenkään tarvitsisi olla mukana abortissa vastoin arvojaan.
Abortti on vaikea ja haavoittava asia. Aborttiin päätyneen sielua ja ruumista pitäisi hoitaa, ei arvostella. Aborttiin pitäisi liittää armon ja anteeksiannon kokemus, ei tuomiota ja hylkäämistä.
Mutta faktoja ei silti saa unohtaa.

Suomi nousi ryminällä maailman kaikkein vapaamielisimpien maiden kärkeen 1970-luvun alussa. Meidän paljon kohua herättänyt ja kiivaasti vastustettu aborttiuudistuksemme meni eduskunnassa läpi, ja abortti sallittiin sosiaalisin perustein. Suomessa tehtiin 1970-luvulla jopa yli 20 000 raskaudenkeskeytystä vuosittain. 1973 määrä oli yli 23 000.
Vain hetkeä aiemmin oli moni äiti kuollut omatekoiseen, laittomaan aborttiin.

Pohjoismaat oli edellä, muut maat seurasivat paljon myöhemmin perässä. Esimerkiksi Italiassa sallittiin avioero vasta vuonna 1970, kansanäänestyksen jälkeen. Abortti tuli lailliseksi vasta 1978. Aiemmin sekä äitiä että raskaudenkeskeytykseen osallistuneita muita henkilöitä uhkasi vankeustuomio, mikäli he jäivät kiinni laittoman abortin tekemisestä.
Ennen pidettiin parisuhdeihanteena miehen ja naisen välistä avioliittoa ja katsottiin oikeaksi perhemalliksi äidin ja isän sekä heidän avioliitossa syntyneiden lastensa muodostama yksikkö. Uudet ajat toivat vapaamielisen asenteen seksiin, avosuhteisiin, parisuhteen kariutumiseen, uusperheisiin ja raskaudenkeskeytyksiin. ”Naisella on oikeus omaan ruumiiseensa”, on ollut sekä naisasialiikkeen että abortin puolustajien iskulause. Siinä on nostettu keskiöön aikuisen ihmisen valinnat ja päätökset. Abortin puolustajat eivät ole viljelleet lausetta: ”Lapsella on oikeus syntymiseensä.”

Abortti on arvomurroksen lapsi.
Kun vielä muutama vuosikymmen sitten oli laitonta keskeyttää raskaus eettisiin syihin nojaten, ei nyt voi olla osallistumatta abortintekoon vaikka eettiset syyt niin edellyttäisivät.
Myös valistus, ehkäisyneuvonta ja vastuullisuuteen kasvattaminen voivat tukea omantunnon vapauden saavuttamista.