Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Nuoret ovat isänmaan toivo

Nuoret ovat isänmaan toivo

30.10.2014

Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraatit sai nuorisojärjestölleen uuden puheenjohtajan viime lauantaina Turussa. Ansiokkaasti KD Nuoria johtaneen Mikko Kiutun oli sääntöjen mukaan astuttava sivuun, sillä kohta hän olisi ollut auttamattomasti liian vanha jatkaakseen tehtävässä.
Onnellinen saa olla sellainen järjestö, jossa on nuoria mukana. Puolueet ovat nykyään vanhenevan väen kansoittamia. Se on toki arvokasta ja kunnioitettavaa. Mutta tulevaisuutta ei ole, ellei uusia ja tuoreita voimia saada mukaan korvaamaan ikääntymisen myötä väsyviä tai syrjään siirtyviä senioreja.
Nuorisojärjestön säännöt ovat armottomat. Nuori on nuori, 32-vuotias jo aikuinen. Kiuttu muuttui siis 32-vuotispäivänsä lähestyessä yli-ikäiseksi. Seuraaja, ensi vuoden alussa puheenjohtajakautensa aloittava Remo Ronkainen, on 25-vuotias. Ronkainen on valmistumassa teologian maisteriksi ja opettajaksi.

KD Nuoret on tärkeä kasvualusta politiikan tuleville aktiivitoimijoille ja nuorille vaikuttajille. Mutta nuorisojärjestö ei ole tärkeä pelkästään jäsenilleen, vaan koko emopuolueelleen. Vanhemmat ja jäyheämmiksi muuttuneet poliitikot saattavat olla varovaisia ja arkoja avauksissaan, nuoret vielä uskaltavat. Rohkeus on politiikassa välttämätöntä, sillä esiin ei nynnyilyllä eikä ujoudella pääse.
Nuoruus on arvo, jonka tärkeyden moni havahtuu huomaamaan vasta sen menetettyään. Sen sijaan nuorten asema ei ole kadehdittava. He taistelevat saadakseen opiskelupaikan, he taistelevat työmarkkinoiden kapenevasta tarjonnasta, he joutuvat sietämään ilmaisia harjoittelupaikkoja, pätkätöitä ja epävarmuutta.
Ne, jotka eivät jaksa taistella, jäävät valtaväylästä sivuun. Tuota tilaa kutsutaan syrjäytymiseksi.

Politiikassakin nuoret joutuvat usein odottamaan suhteettoman kauan vapautuvia paikkoja. Puolueen kirkkain kärki karkaa herkästi keski-ikäisten ja vanhenevan joukon haltuun, eikä moni halua luopua kiinnostavalta paikalta vielä eläkeiässäkään.
KD Nuoret on jaksanut tuulettaa omia ja koko puolueen asenteita. He ovat voimavara, jonka arvo pitää tunnustaa.
Puheenjohtajien kannattaa kuunnella nuorisojärjestön kantoja. Myös puheenjohtaja Räsänen on huomannut sen, ja oli ministerikiireistään huolimatta paikalla Turussa KD Nuorten vuosikokouksessa.
Nuoret ovat isänmaan toivo. Puolueen nuoret ovat puolueen toivo.