Sunnuntai 19. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Politiikka on tahdon asia

Politiikka on tahdon asia

18.09.2014

Kristiina Kunnas

Politiikka on tahdon asia, lausui ruotsalaisen kansankodin unhtumaton hahmo, pääministeri Olof Palme. Hänen noustessaan Sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen puheenjohtajaksi 1969 puolue oli juuri saavuttanut uskomattoman 50,1 prosentin äänisaaliin valtiopäivävaaleissa. Samalla Palmesta tuli Euroopan nuorin pääministeri vain 42-vuotiaana.

Yläluokkaisen tukholmalaiskodin pojasta kehkeytyi yksi ruotsalaisen politiikan johtohenkilöistä.
Palme johti Ruotsia pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan voittokulun aikoihin 1960-luvulta vuoteen 1976 ja uudelleen vuodesta 1982 aina kasinotalouden kynnykselle saakka 1986. Hänen elämänsä sai traagisen päätöksen salamurhaajan luodeista helmikuun viimeisen päivän iltamyöhällä Tukholman Sveavägenillä.

Palmen tunnettu lausahdus sai jälleen uuden merkityksen viime viikonlopun tapahtumissa. Ruotsissa Kristillisdemokraatit taistelivat säilyttääkseen paikkansa valtiopäivillä, jonne päästäkseen on saavutettava vähintään neljän prosentin äänikynnys. Samaan aikaan Suomessa kristillisdemokraatit murehtivat entisen puheenjohtajan lähtöä toiseen puolueeseen.
Politiikka on tahdon asia. On tahdottava jaksaakseen tehdä politiikkaa. On tahdottava, jotta voi hoitaa yhteisiä asioita. Palme ei puhu puolueeseen sitoutumisesta mitään.
Politiikka on tahdon asia. Politik är att vilja.

Ei entisiä puheenjohtajia Bjarne Kallista ja Toimi Kankaanniemeä voi moittia tahdon puutteesta. He ovat tahtoneet. He tahtoivat politiikkaan, he tahtoivat eduskuntaan, he tahtoivat puolueen puheenjohtajiksi.
Kallis jättäytyi pois eduskuntavaaleista 2011.  Kankaanniemi putosi, vaikka saikin suuren äänimäärän. Kankaanniemi laski syyt ja seuraukset, erosi Kristillisdemokraateista ja liittyi jytky-voiton Keski-Suomessa saaneisiin Perussuomalaisiin.

Kallis ei malttanut olla eläkkeellä vaan kritisoi blogissaan ja haastatteluissa kovin sanoin puheenjohtaja Päivi Räsästä ja puolueen hallitustyöskentelyä. Jotkut näkivät kokeneessa konkarissa kettua, joka huomatessaan marjojen karanneen tavoittamattomiin moittii ne happamiksi.
”Hurmuri seuraelämässä, mutta paholainen politiikassa”, kuvaili kokoomusvaikuttaja särmikästä mutta suosittua Palmea.

Karismaattinen on myös Kallis, loistava puhuja ja talousmies. Nyt hän antaa kykynsä ja ominaisuutensa Kokoomukselle.
Kristillisdemokraattien kipupisteet ovat pienuus ja äänikynnys. Poliitikolla on tahtotila, ja jos vaikutusmahdollisuudet näyttävät huonoilta, voi puolueen aina hylätä ja siirtyä sinne, missä on tilaa.