Keskiviikko 29. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Faktoilla populismia vastaan

Faktoilla populismia vastaan

11.09.2014

Samuli Rissanen

Sisäministeri Päivi Räsäsen hallinnonala on toteuttanut viivästelemättä kaikki ne rakenneuudistukset, jotka se vaalikauden aluksi tehtäväkseen sai. 
Samaa ei voi todeta kaikista ministeriöistä. Ahkerasta työstä luulisi  saavan kiitosta, ainakin onnistuneiden hankkeiden loppusuoralla, mutta niinhän se ei mene.
Räsänen on saanut lokaa ja vastusta uudistusten alkumetreiltä saakka ja väärinkäsitysten määrä on ollut ääretön. Väärinkäsityksillä taitavasti ratsastaneet poliittiset vastustajat ovat jo vuosikaudet ehtineet tehdä omaa myyräntyötään ja pelotelleet kansaa milloin poliisin toimipisteiden katoamisella, milloin liikennevalvonnan totaalisella ajasajolla ja tuhansien työttömien poliisien armeijoilla.

Räsäselle tarjoutui kuitenkin oiva tilaisuus lyödä faktat pöytään vaalikauden lopuksi.
Poliisipalveluiden surkeaa tilaa jo kauan itkeneet perussuomalaiset väsäsivät vielä viimelopuksi välikysymyksen Räsäsen vastattavaksi. Siinä epäiltiin poliisipalvelujen ja lähestulkoon koko sisäisen turvallisuuden olevan nyt retuperällä.
Räsäsen mieluisana tehtävänä ei sen jälkeen ollutkaan muu kuin oikoa perusssuomalaisten levittämät virhekäsitykset.
Poliisien määrä ei ole vähentynyt, päinvastoin, poliisien työttömyys on nyt alimmalla tasolla koko vaalikaudella. Poliisiin luotetaan ja sen resursseja lisätään, ensi vuonnakin 6,5 miljoonan edestä, vaikka monelta muulta hallinnonalalta nipistetään.

Hätäkeskus on uudistustensa jälkeen toiminut entistä virtaviivaisemmin ja se on palkittu Euroopan parhaimpana järjestelmänä viime ja tänä vuonna. Harmaasta taloudesta on saatu enemmän euroja irti ja suomalaisten ilmeisesti rakastamia liikennesakkoja on kirjoitettu ahkerasti. Turvallisuus on parantunut niin maanteillä kuin kaduillakin. Poliisin toimipisteet ovat nekin hyvin harvaa poikkeusta lukuunottamatta siellä missä ennenkin.
Vaikka Räsäsen hallinnonalalla on saatu valtavasti aikaan, se ei tee hänestä vielä kansan silmissä onnistunutta. Kaikki tarmokkaat uudistajat saavat yleensä kokea sen, että tekemisistä rokotetaan enemmän kuin myötäilevämmästä profiilista. Siksi suosituimpien ministerien joukossa keikkuvat aivan toiset nimet.
Sitkeästi liikkuville virhekäsityksillekään ei voi muuta kuin antaa ajan kulua ja tilaisuuden tullen oikaista huhut faktoilla. Sen Räsänen on parhaansa mukaan tehnyt.