Sunnuntai 26. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » KD-päättäjillä nyt paljon pelissä

KD-päättäjillä nyt paljon pelissä

21.08.2014

Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puoluehallitus on lauantaina kauaskantoisten päätösten edessä. Kesän mittaan on hitaampikin havahtunut näkemään, että hallituksen pienimmässä puolueessa on sisäistä kuhinaa ja erilaisia suuntauksia.

Istuva puheenjohtaja valittiin Hämeenlinnan puoluekokouksessa elokuussa 2013  kaksivuotiselle kaudelle. Päivi Räsäsen 2004 alkaneella puheenjohtajakaudella puolue on menettänyt kannatustaan eduskuntavaaleissa 2007 ja 2011sekä kuntavaaleissa 2008 ja 2012. Räsänen ei ole kuitenkaan nähnyt tarpeelliseksi jättää paikkaansa kannatuksen saamiseksi kasvuun - eikä varteenotettavia haastajia toisaalta ole ilmaantunutkaan.

Tiedetään kuitenkin, että esimerkiksi puoluesihteeritaustaista kansanedustajaa Peter Östmania, toisen kauden kansanedustajaa Sari Palmia, varapuheenjohtaja-kansanedustajaa Sauli Ahvenjärveä sekä kokenutta kunnallispoliitikkoa ja varapuheenjohtajaa Teuvo V. Riikosta oli pyydelty ja aneltu haastamaan Räsänen ja pyrkimään puheenjohtajaksi. Haastajia kaivattiin jo Kokkolan puoluekokoukseen 2011 sekä uudelleen Aulangon kokoukseen 2013.

Kevätkesän eurovaaleissa Kristillisdemokraattien meppi ja vuoden 2012 presidentinvaaliehdokas Sari Essayah pääsi kylläkin äänikuningattareksi yli 61000 äänellään muttei kuitenkaan toiselle kaudelle parlamenttiin.
Turhautuneita äänestäjiä ja puolueaktiiveja alkoi olla yhä enemmän. Mistä Kristillisdemokraatit hankkisi nostetta ensi kevään eduskuntavaaleihin? Mistä uusia keulakuvia? Mikä asema pudonneelle mutta ylen suositulle mepille?

Kesäkuun puoluehallituksessa muutostarve konkretisoitui ehdotukseksi ylimääräisestä puoluekokouksesta, jossa tehtäisiin sääntömuutos. Sen mennessä läpi puolueväki pääsisi alkuvuodesta valitsemaan uuden puheenjohtajiston johdattamaan Kristillisdemokraatit ensi huhtikuun eduskuntavaaleihin ja hartaasti toivottuun voittoon.

Muutos ei synny ilman kipuja.

Päivi Räsänen ei halua väistyä sivuun. Hänellä on paljon kannatusta. Jatkohalujaan hän perustelee omalla motivaatiollaan sekä viime elokuussa saamallaan kaksivuotisella mandaatilla.

Puheenjohtajanvaihdosta toivovat vetoavat puolestaan laskeviin kannatuslukuihin sekä puolueen yksipuoliseen julkisuuskuvaan - kärkenä ainoastaan paljon mediajulkisuutta saava sisäministeri Räsänen. Moni puolueaktiivi tuntee tervettä ja sallittua kaipuuta johonkin uuteen ja innostavaan.

Lauantain puoluehallitus on vaikeassa ja tärkeässä paikassa. Nähtäväksi jää, osaavatko kaikki jatkaa päätösten jälkeen reilun pelin hengessä.