Keskiviikko 29. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Mistä tuntee joulun?

Mistä tuntee joulun?

19.12.2013

Kristiina Kunnas

Joulussa totisesti on ihmettelemistä, jos vain malttaa edes hetkiseksi pysähtyä sen sanoman äärelle.

Olemme kuulleet sanomia juuri ennen tätä joulua. Rotusorron vastaisen taistelun ikoni Nelson Mandela tullut maallisen vaelluksensa päähän. Talvivaaran kaivos sittenkin yrityssaneeraukseen. Saksaan uusi hallitus. Risteilyaluksen rekkaramppi romahtanut. Risteilyalus juuttunut karille. Eino, Oskari ja Seija riehuneet ja kaataneet puita. Kaksivuotias löytynyt pahoinpideltynä pusikosta.

Tietotulva huuhtoo aistejamme ja turruttaa ne. Olemme oppineet hätkähtämättä kuulemaan lähes mitä tahansa - ainakin niin kauan, kuin uutinen ei ole suoranaisesti meidän itsemme tai lähiomaistemme tappioksi.

Entä joulun sanoma? Mistä tuntee joulun? Sen sanoa voin sanoin muutamin: Lapset jätti koulun ja talossa on kaikki sekaisin. Äsken hukkasin jo lahjalistan kolmannen, on kinkku tilaamatta, ehkä vielä ehdin tehdä sen. Joulutähtikin on ostettava kuusehen, piilopaikat uudet keksittävä lasten lahjojen.

Kari Tuomisaaren 1960-luvun sanoituksessa huomattiin mainita se, että joulun arkiseen todellisuuteen kuuluvat melkoinen tekemisen vaiva, kiire ja paine. Tuolloin stressi-sana teki vasta tuloaan suomalaiseen kielenkäyttöön. Siitähän jouluvalmisteluissa on kyse: tekemättömien töiden raskaasta lastista.

Ei joulun tarvitsisi olla niin valtavalla tekemisellä kuormitettu. Entä jos se olisikin yksinkertainen? Tämän joulun pätevin sananlasku on: ”Marialla oli matkalla Betlehemiin mukanaan kaikki, mitä jouluun tarvittiin.”
 Joulun sanomassa on jotain perinjuurin toisenlaista kuin niissä uutisissa, joista mediaähkymme syntyy.

 Kuinka usein saamme onnellistuttavia uutisia avatessamme Iltalehden nettisivut tai radion Ylen uutiset tai istuessamme MTV3:n seurassa Kympin uutisilla? Uutiset ovat päinvastoin usein pelottavia, jopa ahdistavia.

Mutta enkelilläpä oli paimenille toisenlainen uutinen: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.” Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.”