Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Kotihoidontuen jyvittäminen jäi hampaankoloon

Kotihoidontuen jyvittäminen jäi hampaankoloon

05.12.2013

Samuli Rissanen

Puoluevaltuustolle esiintynyt sisäministeri Päivi Räsänen pitää kotihoidontuen jyvittämistä hallituksen epäonnistuneimpana ratkaisuna. Se ei näytä myöskään ohjaavan isiä kotiin.

Hallituksen rakennepakettia on raavittu auki monessa yhteydessä viime perjantain julkistuksen jälkeen. Kuntien velvotteiden purkaminen ja monet yksittäiset byrokratiaa vähentävät ja julkista sektoria virtaviivaistavat toimet ovat saaneet kiitostakin.

Kristillisdemokraattien puoluevaltuustokin pääsi ruotimaan hallituksen rakennepoliittisia suuntaviivoja verekseltään viime lauantaina. Puolueen kenttävaikuttajat olivat huolissaan keskittämisestä ja sotkuksi levähtäneestä sote-uudistuksesta. Sulattelemista oli myös vanhusten laitoshoidon supistamisessa sekä psykiatristen sairaalapaikkojen vähenemisessä. Muistissa ovat monet aiemmat julkisen sektorin säästö- ja tehostustoimet, jotka ovatkin merkinneet käytäntöjen monimutkaistumista ja jopa hullunkurisilta tuntuvia toimenpiteitä.

Oppositio ei tietenkään ole tyytyväinen rakennepakettiin. Perussuomalaiset tekevät asiasta pakollisen välikysymyksen. He väittävät hallituksen toimia leikkauslistaksi, mitä rakennepaketti ei kuitenkaan ole. Perussuomalaiset saavat odottaa leikkauslistaansa vielä ensi kevääseen. Se onkin sitten uuden rähinän paikka.

Uudistukset eivät tule yhtään liian aikaisin. Suomen taloudessa viisari on vuosia osoittanut alaspäin ja valtion velka puhkaisee vuoden sisällä 100 miljardin tason. Vaikka säästöjä on jo tehty 5,5 miljardin edestä, on valtiontalous ensi vuonnakin 7 miljardin euron lisävelan tarpeessa.

Sisäministeri Päivi Räsänen ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman pitivätkin rakennepaketissa sovittuja toimenpiteitä välttämättöminä, jotta suomalaiset voisivat yhä nauttia laadukkaista palveluista nihkeiden talousvuosien  ja huoltosuhteen heikkenemisen jälkeenkin.

Yksi toimenpiteistä kuitenkin riepoo yhä Räsästä. Kotihoidontuen puolesta taistellut ministeri jäi viime kesän neuvotteluissa asiansa kanssa yksin. Taitavana yhteistyöpuolueena toimineelle KD:lle näytettiin ovea.

Muut hallituspuolueet perustelivat kotihoidontuen jakamista tasa-arvosyillä, mutta  tehdyt taustalaskelmat eivät tue perusteluja. Isät eivät ole jäämässä kotiin, mutta päivähoitoon virtaa jopa 14500 lasta aiempaa enemmän. Kuluja tulee lisäksi äitien työttömyyden kasvusta. Ei ole enää vaikea ennustaa, että loppulaskusta tulee hyvinkin kallis.