Keskiviikko 29. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Piirin puheenjohtaja on diplomaatti ja kentän tulkki

Piirin puheenjohtaja on diplomaatti ja kentän tulkki

28.11.2013

Samuli Rissanen

Kokemus, hyvä lavakarisma ja yhteiskunnallinen asema voivat olla piirijohtajalle hyviä avuja, mutta erityisesti tehtävässä korostuvat ihmissuhdetaidot. Diplomaatin vikaakin pitäisi olla.

Kristillisdemokraatit ovat jälleen valinneet piirijohtonsa, joka näyttää olevan sopiva sekoitus kokemusta ja tuoreita voimia. Piirien syyskokousten ensimmäisessä aallossa puhalsivat voimakkaat muutoksen tuulet, mutta viime viikolla arvostettiin jatkuvuutta.

Kilpailu piirin puheenjohtajuudesta on hyvä merkki, sillä tehtävä on tärkeä ja vastuullinen. Puolue on juuri niin vahva kuin sen kenttäkin.

Piirin puheenjohtajuus tarjoaa ainutlaatuisen näköalapaikan koko puolueeseen. Piirijohtajasta tulee usein myös puolueen tärkeän elimen, puoluehallituksen jäsen. Siellä kuulee puolueen toiminnasta, tilanteesta ja suunnitelmista kaiken ajankohtaisen ja pääsee vielä itsekin vaikuttamaan niihin. Se on myös oiva paikka jakaa oman piirin ilot ja surut muiden samassa asemassa olevien toimijoiden kesken.

Piirijohtajan toisinaan ikävänäkin velvollisuutena on toimia tulkkina puoluejohdon ja kenttäväen välillä. He tietävät tarkkaan kentän tuntemukset. Puoluehallitus onkin monesti antanut puoluejohdolle muistutuksen, että kenttäväkeä on syytä kuunnella, kun linjataan tärkeitä kysymyksiä, kuten isoja rakenteellisia uudistuksia. Viime kädessä piirijohtajilla on ratkaisujen jälkeen sanansa sanottavana siihenkin, onko KD:n paikka hallituksessa vaiko sen ulkopuolella.

Piirijohtajien ainaisena riesana puoluehallituksen kokouskäytännöissä onkin ollut se, että poliittiselle keskustelulle ei tahdo jäädä riittävästi aikaa. Moni asia kaipaisi enemmän sulattelua.

Kentällä korostuvat erityisesti ihmissuhdetaidot. Siellä on vastassa sekalainen seurakunta, josta pitää koota mahdollisimman hyvä tiimi ja kattavat ehdokaslistat.  Kenttä pitää tuntea ja siihen on tutustuttava ja tehtävä itsensä tykö osastoissakin.

Piirijohtajan nahan paksuus testataan vaalivuosina, joita on nyt tulossa kaksi peräkkäin. Ehdokashankinta ei ole yksin hänen harteillaan, mutta odotuksia on senkin  suhteen. Kun vaalikampanjointi käy kuumimillaan, täytyy hihasta toisinaan kaivaa esiin myös diplomaatin kyvyt.

Kaikessa tässä nyt valitut piirien puheenjohtajat tarvitsevat tukea. Ei saisi olla niin, että jotakuta äänestetään ensin innolla piirin johtoon, mutta sitten jätetään selviytymään omin avuin. Ihanteena olisi, että piirijohtaja voisi kokea, että juuri hänellä on hallussaan se paras kd-piiri.