Tiistai 28. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Saarivaltion myrskytuhojen korjaamiseen tarvitaan myös meitä

Saarivaltion myrskytuhojen korjaamiseen tarvitaan myös meitä

14.11.2013

Kristiina Kunnas

Taifuunin runtelemia saaria ja kyliä Filippiinien keskiosassa on alettu juuri jälleenrakentaa. Kansainvälistä yhteisöä ja yksityisten kansalaisten lähimmäisenrakkautta tarvitaan nyt korjaamiseen ja auttamiseen.

Luonnonvoimat pyyhkivät jättimäisellä voimallaan pysyvät naarmut Filippiinien keskiosan saarikarttaan. Puut kaatuivat kuin tulitikut, taifuunin tappavat tuulet veivät mukanaan autot, veneet, laivat, asuintalot, elinkeinot ja ihmishenget.

Aivan kaikkiin alueella olleisiin suomalaisiin ei vielä muutama päivä myrskyn laantumisen jälkeen ollut saatu yhteyttä.

Median kiinnostuksen keskiöön pääsi aika äkkiä muullakin kuin Filippiinien tuholla. Turtuminen maailmalta tulviviin tuhouutisiin on ymmärrettävää. Ei kaikesta voi eikä jaksa huolestua sydänjuuriaan myöten.

Osavaikutuksensa nopeasti laantuvaan kiinnostukseen lienee siinä, ettei Filippiinien tuhoalueella ollut tuhansia suomalaisia turisteja, toisin kuin Thaimaassa ja Intian Valtamerellä tapaninpäivän tsunamin aikaan 2004. Katastrofi muuttuu konkreettiseksi vasta, kun siinä on mukana joku aivan läheinen ihminen.

Kylien elämä Filippiineillä on suistunut pysyvästi raiteiltaan. 100-miljoonainen kansa tarvitsee kansainvälisen yhteisön ja myös meidän yksityisten auttajien kädenojennuksen.

Sisäministeri Päivi Räsänen kiiruhti heti lupaamaan Filippiineille apua.

Auttamistalkoisiin lähtivät myös seurakunnat ja avustusjärjestöt. Filippiineille odotettiin keskiviikkona jo uuttakin myrskyä, mutta vieläkin nopeammin tulivat hädänalaisen tilanteen hyväksikäyttäjät varkauksineen,  ryöstelyineen ja tihutöineen.

Punainen Risti ilmaisi huolensa epidemiariskeistä, joita jäte- ja tulvavesien likaamat juomaveden lähteet nyt aiheuttavat.

On totta, että myös meillä on omat ongelmamme. Suomalaisetkin tarvitsevat apua, niin monta huonoa uutista olemme joutuneet tänä vuonna ottamaan vastaan. KD:n europarlamentaarikko Sari Essayah kertoo olevansa kaikkein eniten huolissaan juuri Suomen talouden tilanteesta. Suomi jää nyt jälkeen muista Euroopan maista, joissa jo alkaa kajastaa valoa tunnelin päässä.

Taloushuolemme eivät kuitenkaan saa estää meitä näkemästä sitä syvää hätää, jota täynnä maailmamme on.