Maanantai 27. tammikuuta 2020

KD-lehti » Juttuarkisto » Tiukka kuuri pyrkii tasa­painottamaan Vantaan talouden

Tiukka kuuri pyrkii tasa­painottamaan Vantaan talouden

07.11.2013

Kristiina Kunnas

Vantaa pyristelee talouden taantuman ja velkaantumisen paineessa monen muun kunnan tavoin. Suuri kaupunki yrittää tasapainottaa talouttaan rajulla kuurilla.

Velkaantunut Vantaa on Suomen neljänneksi suurin kaupunki. Taloutta pidetään nyt rautaisella otteella. Veroprosentti pysyy nyt entisellään, tosin Vantaan 19 onkin enemmän kuin naapurikunnilla Helsingissä ja Espoossa. Käyttömenoissa on pakko säästää ja subjektiivisia oikeuksia saatetaan vielä laittaa leikkuriin.

Pääkaupunkiseudun ja metropolialueen kunnat eivät ole iloisesti liittymässä yhteen, vaikka liitoskorttia on väläytelty. Isojen kaupunkien yhteenliittymisen suunnittelu aiheuttaa samanlaista vastustusta kuin pienemmissäkin kunnissa on nähty. Uskotaan, että suurin ja/tai varakkain keskuskunta kuppaisi naapureiltaan niiden vahvuudet ja rikkaudet antamatta mitään tilalle.

Vantaalla sosialidemokraattitaustainen kaupunginjohtaja Kari Nenonen uskoo, että vahvasti sitoutuva luottamushenkilöjohto voisi saada talous- ja velkaohjelman  toteutumaan niin, että talouden tasapaino saavutetaan. Kuntapäättäjän tehtävä on haastavimmillaan silloin, kun jaettavana on niukkuutta.

Vantaan kristillisdemokraattiset kaupunginvaltuutetut ovat jo vuosien ajan kertoneet, miten kaupungilla on jatkuva säästö meneillään. Säästäminen ei silti ole riittänyt, vaan velka on kasvanut kaiken aikaa. Näin on tilanne valtionkin talouden kanssa. Velanoton vähentäminen ei ole onnistunut, sillä verotulot ovat rajusti laskeneet juuri tällä eduskunta- ja hallituskaudella. Hallituksen tavoitteena oli taittaa juuri velkaantumiskehitys.

Pääkaupunkiseudun neuvottelukunnalla on paljon mietittävää. Terveelliseen elämään kannustava Kristillisdemokraatit on usein muistuttanut alkoholin liikakäytön haitoista. Kiitosta näistä avauksista ei yleensä heru.

Vantaan kaupunginhallituksen jäsen ja viidennen kauden valtuutettu Maija Hurri uskaltaa kuitenkin haastattelussaan mainita, että alkoholin ongelmakäyttäjien määrä ei ole vähentynyt. Alkoholin liikakäytöstä koituu merkittävät kustannukset. Jos oikein alleviivaa niiden suuruutta, voi sanoa, että velkaongelmat helpottaisivat kunnissa hurjasti, mikäli ongelmajuominen loppuisi.

Pankit joutuvat kirjaamaan osan toiminnastaan luottotappioiksi. Alkoholihaitat näyttävät olevan yhteiskunnan luottotappioita. Kärsimystä ei kuitenkaan voi mitata euroissa.